streda 3. augusta 2011

Hryzenie nechtov môže byť prejavom stresu a úzkosti




Hryzenie nechtov je návyk často spojený so stresovým napätím. Niekto si môže hrýzť nechty len z dlhej chvíle, ale mnohí si ich hryzú práve vplyvom stresu alebo podráždenie. Okusovanie nechtov môže byť aj naučený návyk, ktorý dieťa pochytia od svojich rodinných príslušníkov. Prejavom nervového vypätia nemusí byť iba hryzenie nechtov, ale napríklad aj cmúľanie palca, ťahanie alebo krútenie vlasov, škrípanie zubami alebo škrabanie a škrabanie sa.

Veľa ľudí si hryzie nechty, bez toho aby si to uvedomovala, aj pri iných aktivitách ako napríklad pri čítaní, sledovaní televízie alebo telefonovanie.

Hryzením nechtov sa myslí hryzenie nechtov samotných, ale aj okolité kožičky a mäkkých tkanív okolo nechtov.

Kto si hryzie nechty?

Ľudia každého veku si hryzú nechty.

Okolo 50% detí, medzi 10tich a 18 rokmi veku si už niekedy nechty hrýzol a alebo si hryzú nechty dodnes. Častejšie sa vyskytuje hryzenie nechtov u detí v období puberty vplyvom pubertálnych zmien.
23% tvoria mladí dospelí vo veku od 18 do 22 rokov.
Zostávajúce dospelí tvoria iba malé číslo. Najviac ľudí prestane s hryzením nechtov okolo 30tich rokov veku. Muži, ktorí sa svojho návyku nezbaví, tvorí asi 10%.
Chlapci si hryzú nechty oveľa častejšie ako dievčatá.

Čo pomáha proti hryzenie nechtov

Existuje niekoľko spôsobov, ako tento návyk odbúrať.

Udržujte svoje nechty upravené. Pečováním o vaše nechty môžete pomôcť k zníženiu nežiaduceho návyku tým, že sa budete snažiť svoje nechty udržať stále atraktívne. Pravidelne robte manikúru a užívajte lak na nechty. Muži môžu užiť bezfarebný lak na nechty. Umelé nechty môžu tiež prispieť k skoncovanie s týmto návykom, ale aj vlastné nechty ochráni a podporí ich samotný rast. Nalakované nechty chutia horko a tak každý pokus o ich hryzenie môže byť zároveň varovným signálom, že si nechty nehrýzť!

Ak cítite úzkosť alebo stres, vyskúšajte protistresové techniky.
Ak sa pristihnete, že si hryziete nechty, vyskúšajte inú aktivitu napr kreslenie, čítanie, písanie alebo stláčanie antistresového balónika.

Noste rukavice alebo zafarbené nálepky - môžu pripomínať chtíč skoncovať s týmto návykom.
Deti si hryzú nechty oveľa častejšie, ak majú nejaký problém v škole alebo s kamarátmi. Z tohto dôvodu je vhodné o škole, učiteľoch a kamarátoch s deťmi hovoriť a event. vypozorovať nejaký možný problém. Pri odhalení príčiny hryzenie nechtov je potom ľahšie nájsť vhodnejšie opatrenia a liečbu proti tomuto návyku.

Čo hrozí pri hryzení nechtov?

Citlivé, boľavé, hnisanie a zarudnuté končeky prstov.
Krvácanie okolo nechtového lôžka.
Infekcia nechtového lôžka, ale aj úst a ďasien.
Narušenie normálneho rastu nechtov a ich deformity.


Máte s hryzením nechtov osobnú skúsenosť? Máte vo svojom okolí ľudia, ktorí si nechty hryzú? Dokážete povedať aká je príčina tohto zlozvyku u Vás?

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára