streda 10. augusta 2011

Ako zastaviť obhrýzanie nechtov?




Ak ste si všimli, že si dieťa začalo obhrýzať nechty, nie je to ešte koniec sveta. Až 50 percent detí vo veku 10 až 18 rokov tak robí v určitom štádiu svojho života. Väčšinou ide o dočasný problém. Nesmiete ho však zanedbávať.

Obhrýzanie nechtov znamená pre deti rovnaký komfort ako cmúľanie prsta alebo neustále nosenie obľúbenej hračky. Je znakom, že niečo nie je v poriadku.


Ako odhaliť príčinu a ako problém riešiť?

1. Poobzerajte sa okolo.

Čo je dôvod, že si váš škopec práve v tomto momente začal obhrýzať nechty?
Zdá sa, že sa nudí?
Zdá sa, že ho niečo vystrašilo?
Necíti sa vo svojej koži, pretože na detskom ihrisku sú len cudzie deti a nemá tam žiadneho kamaráta?
Trápi sa nad domácou úlohou, s ktorou si nevie poradiť?
Ukázalo vám práve žiacku knižku so zlou známkou?

2. Upovedomte dieťa.

Deti si často obhrýzajú nechty podvedome. Túto činnosť si vôbec neuvedomujú. Začnite teda o tom rozprávať. Spýtajte sa, čo práve cíti a skúste nájsť riešenie danej situácie.
Ak tak robí z nudy, jednoduchšie to už nemôže byť. Dieťa zamestnajte: začnite sa hrať s plastelínou, maľujte, vystrihujte, robte niečo, čo mu zabaví ruky.

3. Začnite misiu „rastúce nechty“.

Navrhnite mu niekoľko riešení a nechajte ho rozhodnúť sa, ako chce s problémom bojovať.

Riešenie č. 1: Vyberte si jeden necht (ten, ktorý je najviac postihnutý) a sledujte, ako rastie. To, že rastie, je pre dieťa znakom, že v boji dokáže zvíťaziť.
Riešenie č. 2: Nechty pravidelne strihajte a upravujte pilníkom. Práve rozštiepené nechty môžu byť dôvodom, prečo si ich dieťa takto „zarovnáva“.
Riešenie č. 3: Ak dieťa súhlasí, oblepte mu nechty leukoplastom alebo páskou, ktorá mu pripomenie zlozvyk vždy, keď si ich dá do úst. V lekárni tiež kúpite horkú tekutinu, ktorú môžete naniesť na nechty.
Za obhrýzanie nechtov nikdy netrestajte! Prestať s obhrýzaním je pre dieťa rovnako ťažké, ako pre dospelého človeka prestať s fajčením.

Za každý pokrok odmieňajte. Spravte dohodu, že vždy, keď necht dorastie do správnej dĺžky, dieťa dostane odmenu. Môžete ísť do cukrárne, pozrieť si film do kina, alebo kúpiť novú hračku.

Hryzenie nechtov môže byť dôsledkom nedostatku vápnika. Preto sa snažte, aby ho bolo v detskej strave dostatok: nájdete ho v zelenej listovej zelenine, v orechoch, v mliečnych výrobkoch alebo v sušenom ovocí.
Na dievča môže platiť, ak mu nechty nalakujete. Lak na dorastených nechtíkoch predsa vyzerá oveľa krajšie.
Dbajte na to, aby nechty boli vždy čisté - dieťa by si malo pravidelne umývať ruky.

Niekedy je to práve dieťa, ktoré sa rozhodne s problémom bojovať. Dôvod? Deti v škole sa mu smejú. O to to bude ľahšie pre vás. Pamätajte si však, že krikom ani zákazmi nič nevyriešite. Môžete dosiahnuť pravý opak: dieťa si začne obhrýzať nechty ešte viac.

Keď si všimnete, že dieťa robí akýkoľvek pokrok, nezabudnite ho pochváliť. Aj malé úspechy sú úspechy.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára