utorok 9. augusta 2011

Problémy s nechtami


Baktérie

Často sa v súvislosti s baktériami hovorí o plesni. Baktérie totiž spôsobujú zelené, zeleno-biele alebo žltkasté škvrny na nechtoch. Baktériám sa darí vo vlhku a teplu. Ak sa umelo nezabráni ich šírenia, môže sa vytvoriť infekcia.

Čierne a fialové sfarbenie

Ak objavíte na nechtoch čierne alebo fialové škvrny, môže to byť ukazovateľom ochorenia pečene či dokonca traumatického poranenia. Zájdite za lekárom, je nutná liečba.

Hryzenie nechtov

Ak sa chcete tohto zlozvyku zbaviť, skúste si nalakovať nechty a uvidíte, ako vám bude lak chutiť! Ďalšia možnosť je zájsť si na manikúru. Vaše nechty budú po zásahu manikérky vyzerať tak dobre, že sa vám nebude chcieť ničiť je obhrýzaním.

Krehké alebo suché nechty

Príznakov krehkých alebo suchých nechtov je niekoľko. Jednoduché odlupovanie nechtov na okrajoch, lámanie, vrstvenie a ďalšie. A čo to spôsobuje? Chemikálie obsiahnuté v čistiacich prostriedkoch, časté ponáranie prstov do vody, nedostatok zinku a esenciálnych mastných kyselín.


Hubová infekcia

Uvoľnenie kože, svrbenie, pľuzgiere a bolesti sú bežné príznaky tejto infekcie. Je to spôsobené plesňové infekcie v súvislosti s kvasinkami. Infekciu si tiež môžete priniesť z nosenia cudzích topánok.

Zaoblené a zväčšené nechty

Tento problém súvisí s pľúcnymi a srdcovými ochoreniami. Tieto choroby spôsobujú spotrebúvaní kyslíka v krvi.

Bledá farba nechtov

Bledá farba sa vytvára pri nedostatku železa a nesprávnom krvnom obehu. Farba nechtu je potom svetlejšia ako okolitá koža. Ak toto u svojich nechtov pozorujete, jedzte viac zelenej listovej zeleniny.

Ovisnutie kože

Vzhľadom k častému pôsobeniu vody a nedostatku vitamínu B a C v strave sa môže stať, že malá časť mŕtvej kože zostáva vedľa nechta. Neťahajte za túto kožu, radšej ju opatrne zastrihnite. Používajte hydratačný krém na ruky. Tiež konzumujte potraviny bohaté na vitamín B, ako je hnedá ryža, listová zelenina a potraviny bohaté na vitamín C, ako napr citrusové plody a papriky.

Bradavice

Bradavice sú kožné výrastky spôsobené ľudským papilomavírusom. Môžu vyrásť aj okolo a pod nechty. Odporúčame zájsť za lekárom a poradiť sa s ním, ako bradavicu odstrániť.

Zarastanie nechtov

Najlepšia metóda, ako sa vyhnúť zarastanie nechtu je zastrihávať nechty do rovna.

Biele škvrny

Biele škvrny na nechtoch sú spôsobené nedostatkom zinku alebo nadmernou konzumáciou cukrov. Jedzte viac zrno, plodov mora a mäsa. Tieto prísady sú totiž bohaté na zinok a zníži príjem sacharidov.

Žltej škvrny

Žlté škvrny na nechtoch vznikajú v dôsledku prílišného používania laku na nechty a fajčenie. Žltej škvrny tiež bývajú spájané s cukrovkou a ochorením pečene. A ako sa ich zbaviť? Dajte si pauzu s lakmi na nechty a prestaňte fajčiť!

Ryhy

Môžu sa objaviť vodorovnej, alebo zvislé a bývajú spájané so stresom. Môžu vzniknúť v dôsledku zlej životosprávy či kvôli nedostatku železa.



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára