piatok 12. augusta 2011

Starostlivosť o ruky a nechty


Vašou vizitkou sú mimo vlasov, pleti a oblečenia aj vaše ruky a nechty. Venujte im pozornosť, akú si skutočne zaslúžia. 

Ruky ako obraz človeka

Starostlivosť o ruky by sa mala stať súčasťou každodenného skrášľujúceho rituálu a krém na ruky by mal byť neopomenuteľným prvkom kabelky. Uvedomte si, ako mocným nástrojom pohodlie týchto končatín môže byť.

Využívate je pri nespočetné množstvo činností. Vďaka nim komunikujete s okolím, vyjadrujete emócie i nálady. Preto by ste starosť o ne, rozhodne nemali brať na ľahkú váhu. Sú celkovú vizitkou každej ženy.

Základom úspechu je výber vhodnej kozmetiky. Počas dňa používajte hydratačný krém nezanechávajúce mastné odtlačky. Nanášajte ho v tenších vrstvách nielen vtedy, keď cítite pocit "suchých rúk". Vždy krém do pokožky vmasírujte pre lepšiu cirkuláciu krvi. Na noc používajte skôr mastnejšie prípravky. Ak máte naozaj veľmi suchú pokožku, ich účinok môžete umocniť použitím bavlnených rukavíc, ktoré zabezpečia pomalé vstrebávanie krému po celú dobu spánku. Nebojte, rukavice sú bežné k dostaniu v každučké drogérii, takže nebudete musieť stráviť ňu chvíľku tápáním a bezradným blúdením v nákupných centrách.

Raz týždenne doprajte svojim rukám peeling, ktorým odstránite odumreté bunky alebo olejovú kúpeľ. Vhodný je predovšetkým olej olivový či mandľový. Ruky do neho zhruba na 8 minút ponorte a potom "oblečte" do bavlnených rukavíc. Počas krátkej chvíle budú dokonale hebké. Časté umývanie pokožku vysušuje. Používajte radšej hydratačné krémová mydla a striedajte teplý a studený prúd.

Nechty ako odraz tela

Tá tam je doba, kedy pestované nechty boli vizitkou len dobre oblečených vysoko postavených dám alebo celebrít. Moderné trendy neúprosne diktujú, ako by mali nechty vyzerať. Nemajte im to za zlé a nechajte sa uniesť paletou farieb a fantáziou.

Pred samotnou úpravou odstráňte zbytkový lak odlakovačom - samozrejme bez acetónu. Je šetrný a odstráni z nechtov nielen lak, ale aj mastnotu. Pre odlakovanie siahnite po vatových tampóncích či čistiace hubke, ktorá na rozdiel od vaty nezanecháva chuchvalce.

Zabudnite na staré metódy, pri ktorých ste dogmaticky využívali len kovového náčinie pod heslom - čím viac tým lepšie. Nepoužívajte nožnice, nie je to skutočne nutné. Kúpte si sklenený či umelohmotný pilník. Nikdy si tiež nechty pred pilovaním nenamáčajte ani neumývajte, boli by príliš mäkké a ich úprava by nebola možná.

Na prvý pohľad sa zrejme pilovanie nechtov nejaví nijako zložito. Opak býva často pravdou. Počas úpravy "nešmudlikujte" pilníkom sem a tam, ako by ste pracovali s ryžákom. Postupujte zo strany do stredu, až docielite tvaru zhodného s nechtovým lôžkom. Výhody tohto spôsobu úpravy pocítite hlavne pri navliekaní siloniek.

Na odstránenie kožičky rozhodne nepoužívajte žiadne ostré predmety, ale manikérske drievko. Odovzdajte tak vzniku nevábných a často bolestivých záderov. Pred samotnou procedúrou ponorte končeky prstov do vlažnej vody pre lepší poddajnosť. Kožičku potom pomocou špachtličky jemne zatlačte smerom ku korenia. Na upravené nechtové lôžko naneste olejček - najlepšie olivový či špeciálne s vitamínom E, či regeneračný a výživný gél. Možno sa tento postup môže javiť ako úplne zbytočný, ale verte, že vďaka nemu budú nechty odolnejšie a zdravšie.

Lakovanie

V dnešnej dobe laky slúži hlavne k estetickým účely. Avšak ich nenahraditeľnosť spočíva predovšetkým v ochrannej funkcii. Základom je bezfarebný, tzv podkladový lak, ktorý zabraňuje štiepeniu či lámaniu. Vie sa vyrovnať s "nerovností" povrchu nechtov či podporiť ich rast.

Farbu aplikujte vždy v dvoch vrstvách. Celý proces zakončite nanesením tzv top laku, tj tvrdšieho, ktorý zaistí dlhodobosť náteru a lesk. Túto poslednú fáz môžete behom niekoľkých dní opakovať, čím docielite obnovenie živosti farieb.

Ak holdujete jednoduchosti, zostaňte u bezfarebného laku či u tzv francúzskej manikúry. V prípade, že nedisponujete takou dávkou nervov, ktorú je istoiste treba mať, kúpte si bieliaci ceruzku na nechty. Stačí ju len mierne navlhčiť a očakávaná belosť prečnievajúcich častí je na svete.

Lámavosť

Ak trpíte prílišnou lámavosťou nechtov, nezaťažujte je. Nechajte ich dýchať. Pravdepodobne máte nedostatok železa, ktoré môžete nájsť v listovej zelenine, v chudom mäse, pečeni a vajciach, ďalej v slivkách, datliach, niektorých druhoch orechov či v hrozinkách a tiež v pivovarských kvasniciach. V lekárni taktiež nájdete nespočetné množstvo prípravkov obsahujúce vitamíny B, C alebo E.

V niektorých prípadoch chémie ani úprava stravy nezaberá, pretože problémy spôsobili vplyvy ako stres, nespavosť atď. Neprepadajte panike, starajte o seba a snažte sa nájsť späť stratenú rovnováhu.
Nezabúdajte byť starostlivé a starajte o ruky a nechty. Nebojte sa byť ženou. Umocnite dojem, ktorý vyžaruje. Posilnite si svoje sebavedomie.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára