pondelok 15. augusta 2011

Čo vám hovoria vaše nechty?


Stav nechtov rovnako ako kože alebo vlasov prezrádza mnohé o zdravie tela. Zlý stav nechtov môže znamenať metabolické poruchy alebo ochorenia pľúc.

Čo môžete poznať z nechtov?


Biela škvrna

Biele škvrnky môžu byť zapríčinené viacerými faktormi, skôr to ale býva nešetrná manikúra ako vážne ochorenie. Môžu vznikať poranením zadného nechtového valu pri mechanickom uvoľňovaní goliera kože priliehajúceho k zadnej časti nechtu. Škvrnky môžu byť prejavom tzv povrchné mykózy, teda formy plesne. Ako ich príčina sa uvádza tiež anémia a nedostatok železa.

Štiepeniu nechtov

Môže mať veľa príčin, nie je od veci vyskúšať, či vám pomôžu vitamíny (B-komplex), vápnik, horčík a zinok (užívajte dva až tri mesiace). Nechtom je tiež potrebné venovať zvýšenú starostlivosť - vtierajte do nich krém na ruky, alebo si kúpte špeciálny spevňovacie laky či oleja. Na prácu v domácnosti (vrátane umývania riadu) noste gumové rukavice. Ak by sa stav nechtov nelepšil, poraďte sa s lekárom, či nejde o nejaký zdravotný problém.

Lámavé nechty

Lámavosť často spôsobujú mechanické a upratovacie práce bez rukavíc s nešetrnými pracími a čistiacimi prostriedkami. Nie všetky ženy, ktoré vykonávajú domáce práce, však trpí týmto problémom, preto je pravdepodobné, že k lámavosti nechtov existuje istá dispozície.

Čiary na nechtoch

Pozdĺžne čiary a drážky na nechtoch môžu mať niekoľko príčin. Najčastejšie sa tvoria v dôsledku vysušenosti nechtov, ktorú spôsobuje používanie umývacích prostriedkov, pracích práškov alebo kontakt s chemikáliami. Riešením je používanie gumových rukavíc pri domácich prácach a pravidelné premasťovanie nechtov výživným olejčekom alebo krémom. Stav nechtov ale môže ukazovať aj na niektoré zdravotné problémy.

Pozdĺžne drážky

Často sa vyskytujú u ľudí s narušeným zažívaním. Tu pomôže zmena životosprávy alebo návšteva lekára. Priečne neprístupné alebo výstupky
Sú dôsledkom prežitého stresu alebo oslabenie organizmu. Zároveň ale môžu byť signálom, že sa v organizme nachádza príliš veľa odpadových látok.


Celkovo zlý stav nechtov

Môže vypovedať o metabolických poruchách, a teda problémoch s výživou celého tela, čiže i nechtov, ochorenia pľúc a obehového systému, o plesňových a tiež napríklad o kožných chorobách - najmä o tých, u ktorých dochádza k poruche rohovatenia.

Najčastejšie otázky a odpovede

Prečo mi nerastú nechty?

Ak vám nechty, nerastú ', môže to byť nedostatkom zinku a alantoín, ale príčin býva viac. Nestrihajte kožičku, ktorá necht chráni a podporuje rast.

Je pravda, že sa štiepi len dlhé nechty?

Nie je. Lámať sa môžu dlhé aj krátke nechty.

Čo robiť so zažltnutými nechty?

S žltkastým nechtom už nič robiť nedá. Jedinou možnosťou je počkať, až nechtová platnička zosvetlí. Určite to ale bude skôr, než by vám narástol nový necht.


Aký pilník je pre nechty najlepší?

Pre prirodzený necht sú najvhodnejšie pilníky šmirgľové (papierové) alebo sklenené, ktoré sú na rozdiel od kovových jemnejšie ak nechtu šetrnejšie.

Je pravda, že vápnik zlepšuje stav nechtov?

Nie. Vápnikové preparáty spevniť nechty nepomáhajú. Pravdepodobne nám chýba skôr zinok.


Má sa strihať kožtička na nechtoch?

Nechtová riasa (okrajová kožtička) prirodzene chráni neviditeľnú časť nechtu. Preto sa kožtička zásadne nestrihá a ani inak neodstraňuje násilným spôsobom. Pokiaľ nie je tvárna a dobre ohybná, narastá na povrch nechtu, čím sa necht zdá byť kratšie a ako by pomalšie rástol. Rast nechtu povytiahne kožičku dopredu, a tak sa jej okraje môžu roztrhnúť a spôsobiť zádery.

Zádery sa nevytvorí, ak zabránime přirůstání okrajové kožičky na povrch nechtu.

Ako? Najprv zmäkčite okrajovou kožičku patričnými krémy a oleji. Plastikovým zatlačovačem (kopýtka) alebo pomarančovým drievkom odstráňte kožičku z povrchu nechta. Dávajte pozor, aby ste prílišným tlakom nepoškodili mäkký necht pod kutikulou. Neodstrihávajte kožičku oddelenou od nechtu, ale ju zatlačte pod ňu. Rez môže spôsobiť vážnu infekciu.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára