nedeľa 14. augusta 2011

Rukám a nechtom škodí nielen mydlo




Hoci ruky sú naše najdôležitejšie "nástroje", vďaka ktorým zvládame dennú prevádzku a ktoré nám dávajú možnosť vyjadriť v styku s ostatnými ľuďmi svoju náklonnosť a porozumenie, alebo naopak odmietnutie a nedôveru. Je to síce reč bez slov, napriek tomu však veľmi výrečné. Ruky a nechty sa musí páčiť na prvý pohľad. Nedostatky sa v tomto prípade nepripúšťa.

Ruky potrebujeme denne k rôznym úkonom a preto je potrebné im poskytnúť starostlivosť, ktorá im patrí. Verte, že si starostlivosť naozaj zaslúžia. Každým okamihom je vystavujeme vonkajším vplyvom, napríklad dažďu, mrazu alebo naopak teplu, slnku či vetru. Rukám škodí aj rôzne chemikálie, ktoré používame napríklad pri čistení domácnosti alebo napríklad v zamestnaní. Poškodené ruky spoznáme podľa toho, ako vyzerajú - sú drsné, mozolnaté, lámu sa nechty, sú fľakaté a zhrubnuté.

Zle: moc vody aj mydla

Žiadnu inú časť tela si neumývame tak často ako ruky. Príliš vody a mydla však kožu odoberá vlhkosť a tuk, takže vysychá a praská. Práve u rukách nemožno príliš časté umývanie odporučiť, pretože koža je tu menej pretkaná mazovými a potnými žľazami ako koža pokrývajúca ostatné časti tela. Na dlaniach dokonca nie sú vôbec žiadne mazové žľazy. Preto je tak dôležité o ruky kvalitne a zároveň s láskou starať.

Hovorí sa: nechty na rukách = zrkadlo zdravia

nechty môžu poskytnúť jasne čitateľné signály o našej kondícii. V indickom liečebnom systéme Ayurveda je posúdenie nechtov dôležitou súčasťou zhodnotenie celkového zdravotného stavu človeka.
Pevné hladké nechty bez rýh a škvŕn nasvedčujú dobrej kondícii.

Ak sú naopak matné, štěpivé a zdeformované, môže to signalizovať nedostatok minerálnych látok a vitamínov, poruchy trávenia a prekrvovanie, kožné ochorenia alebo alergie. Žlté nechty sú dôkazom nedostatočnej starostlivosti.

Je síce dané geneticky, či máme nechty skôr pevné a hladké alebo mäkké a lámavé, ale cielenú vonkajšie starostlivosťou, podporenú "zvnútra" možno pre krásu rúk a zdravie nechtov urobiť veľa.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára