piatok 5. augusta 2011

Záhadné biele škvrny na nechtoch


Skoro 80% žien sa sťažuje na to, že ich ruky sú drsné, suché alebo popraskané. Taktiež, že trpia lámavosťou nechtov. Príčin je hneď niekoľko..

 Medzi negatívne vplyvy rozhodne patrí častý kontakt s pracími a čistiacimi prípravkami. Ďalej škodlivé pôsobenie ultrafialového žiarenia. Tenká a citlivá pokožka rúk v dôsledku týchto vnútorných vplyvov stráca svoj prirodzený ochranný film a je potom omnoho náchylnejšia k najrôznejším formám poškodenia. Aby sme zabránili týmto nepriaznivým vplyvom, musíme sa o ruky a nechty starať nepretržite a čo najúčinnejšie.

Anatómia ľudského tela obsahuje dve položky, ktoré sa dajú nazvať mŕtve, ku ktorým patria naše vlasy a nechty. Tie časti, ktoré striháme, holíme, odštikávame, obrusujeme.

Starostlivosti o ne venujeme aj tak veľa času. Je to možno čudné, ale záleží nám viac na týchto odumretých častiach tela, ako na tých živých. Nemávame zlý deň kvôli srdcu, ale účesu. Neexistujú salóny pre obličky, ale na nechty. Tak sa teda pozrime, čo ich zvykne väčšinou trápiť.

Vápnik: nedostatok spôsobuje štiepenie nechtov

Najlepším a najlacnejším krášliacim prostriedkom pre pokožku, nechty a vlasy je vyvážená strava, ktorá je bohatá na všetky dôležité prvky. Napríklad lámavosť nechtov je dôsledkom nedostatku vitamínov B a D, železa, bielkovín a vápnika.

Nie je to pravda! Vápnik prijímaný v strave nijako neovplyvní kvalitu nechtov na rukách či na nohách. Ak budete konzumovať vyššie dávky vápnika, nechty nebudú pevnejšie či hladšie. Ani vám nebudú rýchlejšie rásť.

Rovnako sa nevyhnete občasným bielym škvrnám, ktoré sa nazývajú leukonychie a môžu vznikať ako následok dávneho poranenia na spodnej časti nechtu alebo ako alergická reakcia na lak. Zbavíte sa ich tak, keď odrastú.

Môže sa však jednať aj o plesňové ochorenie nechtovej platničky, ktoré je vyvolávané väčšinou trichofytmi. Charakterizuje ho belavé až žlté sfarbenie nechtového lôžka. Pri vážnych prípadoch nejaví nijakú uzdravovaciu tendenciu. Neliečená vedie k pomalému poškodeniu nechtovej platničky.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára