pondelok 15. augusta 2011

Modelovanie nechtov: Krok za krokom




Pestovanej a dobre upravené nechty zdobia ženskú ruku a podčiarkujú celkový pôvab každej ženy bez rozdielu veku ...

Bolo nebolo

Nemyslite si, že úprava rúk a nechtov je výdobytok našej doby. Už archeologické nálezy z Turecka dokazujú, že v dobe kamennej predkladali ľudia zverinu s upravenými rukami i nechty. Používali k tomu malé mušle, ktoré slúžili na tvarovanie nechtov. Zaľúbenie v úprave nechtov je poznať iz doby Babylónie, kedy v hrobkách egyptských kráľov a ich dvoranov boli nájdené manikúry s plátkami zlata.

Farbili sa hennou

Na Strednom východe si ženy v dobe Alexandra Veľkého farbili nechty hennou. Indické ženy tej doby zase využívali živicovú látku červenej farby z výlučkov hmyzu. A nemýľte sa, farbenie a zdobenie nechtov nebolo len výsadou žien! Bodkou uniformy rímskych a babylonských bojovníkov boli dobre upravené a farbené nechty a tónované pery. Egyptská kráľovná Kleopatra používala hennu, ktorá sa takto využívala na zdobenie nechtov až do 17. storočia.

A prišli laky

Potom v Orientu vznikli ďalšie rozličné spôsoby a využitie prírodných farbív. Zhruba roku 1917 sa na trh dostal prvý tekutý ružový lak. Nastala éra farebných lakov. Novodobá manikúra potom začala nespočetné varianty a spôsoby zdobenia a úprav nechtov. Od ich dĺžky a zlatenie, až po lepenie ružového papiera.

Upravené nechty vo svojej dobe určovali stavovskú príslušnosť a šľachtictvo. Už od 50. rokov minulého storočia sa vymýšľali ďalšie a ďalšie spôsoby ako nechty posilniť, predĺžiť a skrášliť. Začali sa používať akryl, ktoré spustili výrobu a produkciu nechtového priemyslu, ale vďaka nespokojnosti so zápachom akrylov uzreli svetlo sveta ďalšie alternatívy akrylových preparátov a objavili sa aj gély. Spočiatku boli prijímané verejnosťou neochotne, ale pretrvávajú rovnako ako novodobé akryláty do dnešnej doby.

Dnešné trendy

Pestovanie nechtov a starostlivosť o ne sa stala v dnešnej dobe bežnou súčasťou života žien. Gély sa teší stále väčšej popularite a trendom je návrat k prírodnému spôsobu manikúry. Nová kozmetická centrá s komplexným servisom na vysokej úrovni ponúkajúce všetky služby v oblasti úprav nechtov, sú dnes už úplne bežnou záležitosťou.

Samotná modeláž

Umelé spevnenie či predĺženie prírodných nechtov sa vykonáva kvalitnými a neagresívnymi umelými hmotami. Zložky z nich sa neuvoľňujú nijako do tela, sú jemné a šetrné voči vašim nechtom. Modelovanie pri prvej návšteve salónu trvá zhruba hodinu.

Postup, ktorým si pri prvotnej modeláži prejdete:

1. Očistenie vašich nechtov, ich skrátenie a obrúsenie. 2. Nalepovanie umelých nechtov, k dispozícii má manikérka niekoľko druhov a veľkostí nechtov. 3. Po nalepení sa necht zabrúsi, skráti na požadovanú dĺžku, natrie gélovú vrstvu, nechá zatvrdit UV lampou. 4. Potom prichádza samotné zdobenie.

Máte k dispozícii svoju vlastnú predstavu a voľbu či ponúkané vzory. Tu záleží len a len na vás a vašom vkuse, prípadne na dohovore s manikérkou. V kurze je stále tzv »francúzska manikúra« a zdobenie nechtov so širokým bielym pruhom na konci nechtu. Každá vrstva, ktorá sa na necht »namaľuje«, sa opäť zatvrdzuje lampou s UV žiarením. Vo finiši sa všetko pretrie bezfarebným lakom, nechá zatvrdit a na lôžka nechtov sa nanesie výživný olej.

Čo potom?

Prvú hodinu po modeláži nechtov buďte na ne veľmi opatrná, ako vrstvy dôkladne preschne a budú kompaktné. Celý deň po prvej modeláži, ktorú absolvujete, môžete mať pocit ťažkých nechtov a niekedy necitlivé prsty a nechty. Toto čoskoro vymiznú.

Na čo všetko si dávať pozor?

S novými nechty si dajte pozor pri upratovaní (používať rukavice a netlačiť intenzívne na nechty pri žmýkaní a umývanie), berte veci bruškami prstov, buďte opatrnejší pri zatváraní a otváraní šuplíkov, skríň a dverí. Pri vyberaní predmetov z vreciek je radšej vysypte, pri obúvaní topánok využite lyžice, pri ustieľanie a zasúvanie prestieradlá pod matrace použite potrebné pravítko. Pozorná buďte aj pri riadení vozidla a otváranie dverí, tankovanie, upravovanie sedadiel a údržbe auta. Skúste využiť pevných pomôcok. Pri zatváraní retiazok, hodiniek a tiež zbieranie mincí, si nájdite iný spôsob (alebo využite partnera, kamarátku). Dobré je vedieť, že v mraze hmota na nechtoch zamŕza a stáva sa krehkejšie, preto určite noste rukavice. Naopak v saune vás nechty môžu páliť, rýchlo sa zahrejú na teplotu miestnosti.

A čo keď sa zlomí?

Mnoho žien pred vami už modeláž nechtov vyskúšalo a mnohým z nich sa podarilo si ich poškodiť. Stačí sa len objednať na opravu nechtu. To isté platí o následnej návšteve manikérky, k tej sa nezabudnite objednať zhruba za 3 týždne až mesiac po prvej modeláži. Nechty totiž odrastajú as nimi aj vaša nová ozdoba. Manikérka vám pri ďalšej návšteve odstráni vrchnú vrstvu, opraví čo je potrebné a nanesie novú s novým dizajnom, či budete ak si priať, tak zdobenie pôvodné.

Bodka

Ak vás neodradil zoznam »bezpečnostných« opatrení života s umelými nechtami, tak verte, že to stojí za to. Stačí len trocha opatrnosti a vynaliezavosti pri manipulácii s predmetmi a môžete robiť úplne všetko. Každá žena bez ohľadu na vek alebo profesiu by mala mať upravené nechty, modeláž nechtov urobíte radosť sama sebe a pozdvihnete si sebavedomie. Radosť nebudete mať len vy, ale aj vaše okolie. Ruky sú vidieť vždy a všade a sú vašou vizitkou. Tak si doprajte radosť z pocitu krásne upravených rúk!

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára