streda 10. augusta 2011

Čo je to necht?



Necht sa skladá z keratínu a minerálnych solí, ako síra, selén, vápnik a draslík.

Nechty sú mierne zatočené keratínové platničky, ktoré chránia citlivé končeky prstov a palcov. Sú vytvorené z nepravidelných keratínových buniek v troch vrstvách. Nechtové lôžko pod nimi je spojené s kosťou.

Okrem ochrannej funkcie má necht aj zmyslovú funkciu, ktorá je rovnako dôležitá, vďaka početným nervovým zakončeniam.

Nechty na prstoch rúk sú istým druhom "ľudskej vizitky". Nádherné, dobre ošetrované nechty hovoria nie len o tom, že je osoba dobre upravená, ale odrážajú tiež zdravie a príťažlivosť tak u žien, ako aj u mužov.

Štruktúra nechtov

Nechtový koreň, tiež známy ako zárodočná matrix je tkanivo, nachádzajúce sa pod kožou, za nechtom a zasahuje niekoľko milimetrov do prsta. Matrix obsahuje nervy a krvné cievy a je zásobovaná živinami prostredníctvom týchto krvných ciev. Je to najcitlivejšia časť celej štruktúry nechtu. Okraj matrix je biela kosákovitá časť, nazývaná lunula (polmesiac).

Nechtové lôžko označuje všetky mäkké tkanivá pod nechtom. Je dôležité pre zdravie, farbu a štruktúru nechtu.  Obsahuje krvné cievy, nervy a melanocyty, čo sú bunky produkujúce melanín.

Nechtová platnička je samotný necht a skladá sa z keratínu. Je to tvrdý povrch nechtu. Jej svetloružová farba je spôsobená krvnými cievami, nachádzajúcimi sa pod nechtom. I keď nechtová platnička vyzerá ako jeden jediný kus, skladá sa z troch vrstiev, ktoré majú rozličnú hustotu. Najvrchnejšia vrstva je najtvrdšia, najspodnejšia je najmäkšia.

Kutikula sa nachádza medzi kožou a nechtovou platničkou a tvorí vodotesnú bariéru. Kutikula neustále vytvára nové bunky. Môže rásť na povrch nechtu, roztrhnúť sa a vytvoriť záderku a môže dokonca aj spomaliť rast nechtu.

Špička nechta je najzraniteľnejšou časťou nechtu a môže sa ľahko poškodiť.

Rast  nechtov

Necht začína rásť v matrix. Tvrdne prostredníctvom procesu keratinizácie a je menej pevne spojený s nechtovým lôžkom (biela lunula). Necht sa počas rastu stenčuje a opäť sa stáva silnejšie spojeným s nechtovým lôžkom.

Na rozdiel od vlasov, nechty rastú neustále. Faktory ako vek, strava, krvný obeh a tlak na samotný necht významne ovplyvňujú rýchlosť rastu.

Priemerný mesačný rast nechtu na prste ruky je 2 - 5 mm. Rast od nechtového koreňa k prednému okraju nechta trvá približne 3 - 6 mesiacov.

Nechty na palcoch nôh rastú pomalšie - asi 1 mm za mesiac - a trvá asi 18 mesiacov, kým sa úplne nahradia.

Všeobecne, nechty rastú rýchlejšie v lete než v zime. Rýchlosť rastu môže byť tiež vyššia počas tehotenstva.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára