streda 10. augusta 2011

Prvá pomoc pre nechty




Kto by to nepoznal - privreté prsty vo dverách, zakopnutie bosou nohou o stôl. Následné zlomenie nechta, podliatie krvou. Viete, čo vtedy robiť? Čím lepšiu pomoc nechtu poskytnete, tým je väčšia šanca, že vám ruku alebo nohu nebude hyzdiť zdeformovaný pazúr.

Aj o nechty sa treba príkladne starať.



Krv pod nechtom

Pokiaľ sa vám necht nezlomil, nepraskol, ale sa iba podlial krvou, máte dve možnosti. Ak nahromadená krv nevytvára na necht bolestivý tlak, nemusíte robiť nič. Pokiaľ vami lomcuje bolesť, uľaví sa vám od nej, keď krv spod nechta odstránite. Kto sa necíti byť dostatočne sebaistý, že nasledujúcu procedúru zvládne sám, mal by navštíviť lekára.

- vyrovnajte spinku na papier a nechajte ju v plameni rozžeraviť do čevena
- držte ju v utierke, aby ste sa nepopálili
- rozžeravený koniec spinky priložte kolmo k nechtu a nechajte ju prepáliť sa cezeň
- v nechte nie sú nervy, nebolí to
- zásadou však je netlačiť na spinku! dostane sa cez necht aj bez toho - pri tlaku by ste si mohli vážne poraniť tkanivo pod nechtom
- postupujte pomaly a trpezlivo, rozžeravte spinku opäť, ak je to potrebné
- hneď ako je dierka hotvá, krv cez ňu vytečie a bolesť ustane
- na dezifekciu použite hypermangánový roztok a prst v ňom namáčajte niekoľkokrát za deň (počas 2 - 3 dní)

Ak napriek odstráneniu krvi bolesť neustupuje, navštívte lekára. Môže ísť o vážnejšie poranenie. Svojpomocne by si krv nemali odstraňovať cukrovkári a ľudia s poruchami imunitného systému. Takisto nemožno tento postup odporúčať, ak zbadáte príznaky infekcie. Teda začervenanie okolia nechtu, pálenie, či vytekanie hnisu spod nechta.

Roztrieštený necht

Býva spojený so zlomeninou článku prsta a patrí do rúk odborníka. On rozhodne o tom, či ho strhne alebo to nie je potrebné.

"Zliezajúci" necht

Tiež býva následkom úrazu alebo dlhotrvajúceho tlaku obuvi (nevhodné tenisky u športovcov, či malé turistické topánky). Najskôr sa objaví modré až fialové zafarbenie a neskôr sa necht začne oddeľovať od lôžka. Postupne - a opatrne - ho treba odstrihávať. Strata nechtu má za následok rohovatenie tkaniva a vznik takzvaného mäkkého, lôžkového nehtu. Riadny nový necht sa vytvorí behom pol roka.

Trieska pod nechtom

Pokiaľ si ju neviete vytiahnuť sami, obráťte sa na lekára. Miesto vám lokálne umŕtvi a triesku vytiahne. Jej ponechanie na mieste by spôsobilo hnisavý zápal.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára