piatok 12. augusta 2011

Krásne a pritom zdravé nechty? Starajte sa o ne!


Ruky sú vizitkou každého človeka. Bohužiaľ stačí málo, a ak sa o ne riadne nestaráme, patrične nás potrestajú. Poradíme vám, ako sa o nechty správne starať, aby ste nemuseli ruky schovávať vo vreckách.

Správna výživa

Do vzhľadu našich nechtov vkladáme v posledných rokoch nemalé prostriedky. Či už ide o špeciálne séra či potravinové doplnky potrebné pre výživu nechtov, spevňovač, laky, umelé nechty či pravidelnú manikúru z rúk odborníka, sme do nich ochotní investovať nemalé sumy. Pre zdravé nechty pritom stačí dodržiavať pár základných pravidiel a dosiahnete úžasných výsledkov.

Predpokladá sa, že až dve tretiny nášho zdravia súvisí s tým, čo jeme. A aj tu platí - zdravá a vyvážená strava je základom zdravia. Nielen vaše nechty sa vám odmení, keď do svojho jedálnička zahrniete dostatok ovocia a zeleniny, celozrnné výrobky, ryby, ryžu, jogurty, vajcia či orechy. Nechtom prospeje aj žihľavový alebo prasličkový čaj.

Pozor na dehydratáciu a domáce práce

Voda je nevyhnutnou súčasťou našej životosprávy. Odporúčaný denný príjem tekutín sa uvádza okolo dvoch až troch litrov, pričom vyšší prísun vody bude potrebný práve v nadchádzajúcich slnečných mesiacoch. Nechtom zaistíte hydratáciu nielen správnym pitným režimom, ale rozhodne nič nepokazíte ani vhodným hydratačným krémom, ktorý budete pravidelne vtierať do okolia nechtu.

Nechty a ruky sa dennodenne dostávajú do kontaktu s najrôznejšími saponátmi. Hoci je na mnohých z nich dôrazne odporúča použitie ochranných rukavíc, človek po nich málokedy siahne. A pozor na saponáty na umývanie riadu, ktoré vemlouvavým ilustračnom obrázkom naznačujú, že ich použitím nechtom a rukám v skutočnosti pomáhate. To od saponátu skutočne nečakajte. Po každom umývaní riadu, kedy nepoužívate rukavice, ruky dôkladne umyte, utrite a votrite hydratačný krém.

Ako na úpravu nechtov?

Nepoužívajte nožnice

Doba, kedy ste v manikúre našli len nožnice, je už dávno preč. Nožnice na nechty nepoužívajte, pretože nechty sa potom ľahšie štiepia a môžu sa odlomiť. Používajte klieštiky.

Lámavé nechty opilujte

Ak trpíte lámavými alebo rozstrapkanými nechty, používajte leštítko. Je k vašim nechtom šetrnejšie. Počítajte však s tým, že vám vydrží maximálne na dve manikúry.

Používajte správny pilník

Pilníkom s ryhovanou kovovou plochou sa radšej vyhýbajte. Nedokážu totiž necht dostatočne obrúsiť, čo spravidla kompenzujeme tým, že na pilník ešte viac pritlačíme. Výsledkom môžu byť rozštiepené nechty.

Starajte sa o nechtové lôžko

Investujte do špeciálneho krému či olejčeka na nechty. Koža okolo nechtu bude pôsobiť mäkko a elasticky, ak budete krém pravidelne nanášať okolo nechtového lôžka.

Nezabudnite na kožičku

S kožičku v päte nechta zaobchádzajte opatrne. Použite drievko, najlepšie obalené vo vate, a kožtičku zatlačte dole. Nikdy kožtičku neodstrihávajte, veľmi ľahko sa môžete poraniť a privodiť si nepríjemný zápal. Myslite tiež na to, že kožtička má ochrannú funkciu - chráni necht aj nechtové lôžko pred baktériami a infekciami.

Drobné poranenia v okolí nechtu

Ak trpíte zádera či inými drobnými ranka v okolí nechtu, skúste použiť tea tree oil. Ak sa miesto nezahojí, ale naopak sa podoberie, navštívte lekára.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára