nedeľa 14. augusta 2011

Čo všetko sa dá vyčítať z tvaru, povrchu a farby nechtu


Zlý necht môže signalizovať chorobu

Choroby nechtov sa prejavujú zmenami tvaru, povrchu a farby nechtu. Nemali by sme ich brať len ako estetický problém, pretože môžu signalizovať celý rad ochorení.

Zmeny nechtov:

• v nechtovej platničke
• v nechtovom lôžku
• v nechtových valoch

• Nechty v tvare hodinového sklíčka sa vyskytujú u paličkovitých prstov a taká porucha môže signalizovať ochorenie pľúc, intoxikácii arzénom, meďou alebo fosforom, alebo ich nájdeme u narkomanov, ktorí berú heroín.

• Nechtová platnička miskovité prehĺbená, necht tak vyzerá ako lyžička; môže značiť napríklad psoriázu alebo syfilis.

• Šírka nechtovej platničky a jeho lôžka väčšia ako jeho dĺžka, ďalej môže byť necht výrazne malý, deformované môžu byť tiež nechtovej platničky alebo môže byť rozšírená rohová vrstva.

• Najčastejšie trpí povrch nechtu. Veľmi typickou vadu predstavujú pozdĺžne vrúbkované nechtovej platničky, ktoré môžu znamenať napríklad poruchy cirkulácie alebo reumatoidnú artritídu. Tzv. Beaunovy-Reilovy línie sa prejavujú tak, že necht pretínajú konvexne zakrivené brázdy, ktoré sú súbežné s nechtovým nechtíkom; môže ísť o príznaky psoriázy alebo nedostatku zinku, ale štandardne je pozorujeme u dojčiat. Ďalej vás môže trápiť tzv zjamkovanie nechtov, nechtová platnička sa môže rozštiepiť na dve alebo viac častí alebo sa necht môže úplne uvoľniť z lôžka. Všetky tieto závady sú príznaky celého radu najrôznejších chorôb.

• Zmeny farebnosti nechtu (nechty môžu byť žlté, modré, hnedočiernej, zelené alebo biele) tiež poukazujú na mnoho rôznych chorôb alebo ide o pôsobení rôznych látok, ako je napríklad hena či hypermangánu.

Ak sa vám počas posledných týždňov zhoršila kvalita nechtov, nie je potrebné panikáriť, ale skôr sa pokúste zistiť, či vášmu telu niečo nechýba.

Pri strese rastú nechty pomaly


Tvar a rast nechtov je veľmi závislý na faktoroch, medzi ktoré patrí tehotenstvo, počasie, vek, stres a choroby. Nechty rastú rýchlejšie v mladosti, v tehotenstve alebo počas teplých letných mesiacov.

Stres a choroby - obzvlášť tie infekčné, ako je zápal pľúc - majú okrem iných ťažkostí za následok aj zastavenie rastu nechtov a ovplyvňujú aj ich povrch.

Choroba teda môže na nechtoch zanechať dočasnú deformácii, ktorá sa posúva s tým, ako necht rastie.

Prvé, čoho ste si možno všimli, je zmena farby nechtu. Bledá až šedá farba nechtov býva prirodzená u starších ľudí, vypovedať ale môže aj o nedostatku železa. Ani biele nechty neznamená nič prirodzeného: biele nechty s tmavými okrajmi signalizujú žltačku.

To, že chorobou trpíte, zistíte ale podľa skúsenosti lekárov oveľa skôr ako podľa nechtov. Typické symptómy "choroby špinavých rúk" sú napríklad bolesti brucha a kĺbov alebo únava.

Žlté nechty nemusí znamenať len pleseň


Ak sa u vás objavia modrasté nechty, býva to príznak nedostatku kyslíka v organizme.

"Jeden z mojich pacientov prišiel s otázkou, či je normálne mať modrasté nechty. Presvedčila som ho, aby si nechal skontrolovať pľúca. Namodralý odtieň nechtov totiž môže naznačovať problémy pľúc ako nedostatok kyslíka v organizme. A skutočne sa potvrdilo, že mal vodu na pľúcach , "hovorí dermatologička Tamara Liorová.

Dermatológovia majú skúsenosť aj so žltkastými alebo hnedastými nechty, čo môže súvisieť s fajčením. Žlté nechty a prsty mávajú silní fajčiari.

Bežne bývajú žlté nechty dôsledkom hubovité plesne. Časom, ak sa infekcia nelieči, nechty slabnú a veľmi sa lámu. Infekciu môžete chytiť najmä v prípade, ak sa prechádzate bosí po vlhkých podlahách verejných hygienických zariadení, spoločných umyvárňach, v okolí bazénov alebo v šatniach fitness-centier, študentských internátoch a hotelových kobercoch.

Ak sa objaví na vašich nechtoch hnedé až čierne škvrny, ktoré nie sú spôsobené napríklad pricviknutím prstov vo dverách, mali by ste čo najrýchlejšie vyhľadať lekára. Toto sfarbenie totiž môže byť prejavom melanómu, nebezpečného typu rakoviny kože.

Biele škvrnky? Pravdepodobne nič vážneho


Inou z častých abnormalít, ktoré sa na nechtoch vyskytujú, sú biele škvrnky. Často sú chybne spájané s nedostatkom základných vitamínov, minerálov alebo s nadmernou konzumáciou majonézy. Aj keď nedostatok zinku môže hocikedy spôsobiť nepríjemné škvrnky, je jeho typickým prejavom únava alebo vypadávanie vlasov.

Častejšie sa ale biele škvrny objavujú ako následok drobného vonkajšieho poranenia, akým môže byť napr úder prstov o stôl. Majú teda podobný pôvod ako modriny na koži. Vzniknuté škvrnky odstrániť nedajú, musíte počkať, až odrastú.

Drážky na nechtoch sú časté u fajčiarov


Drážky či ryhy bývajú znakom poškodenia zárodočné nechtové vrstvy. Ak bola dlhodobo poškodená, objavuje sa na nechtoch drážka pozdĺžna. Priečna drážka hovorí skôr o krátkodobom narušení.

Takzvané pozdĺžne drážky na niekoľkých nechtoch možno hodnotiť ako známku zlej činnosti zažívacieho systému, bývajú ale aj dôsledkom horúčkovitého ochorenia, úrazu alebo otravy.

Drážky na palci sú časté u fajčiarov. Vlnité priečne ryhy vznikajú následkom vyššieho obsahu splodín v organizme. Priečna, vodorovná drážka sa vyskytuje pri závažnejších ochoreniach, ako sú šarlach alebo týfus.

Objavujú Ak sa vám na nechtoch skôr drobné bodkovité dierky, ide možno o lupienku, ktorá sa môže prejaviť aj týmto spôsobom. Toto kožné ochorenie napadá najčastejšie časť hlavy s vlasmi, lakte, kolená, bedrá a zadok.

Tipy na krajšie nechty


• Viete, že ak namáčate ruky často vo vode, vysúša sa nechty a následne sa štiepi? Skúste teda pri umývaní riadu alebo okien používať rukavice na upratovanie.

• Vysúšanie nechtov a ich štiepeniu spôsobuje aj lak na nechty. Miesto bezfarebného laku skúste použiť leštičku na nechty. Trením nechtov sa podporuje ich rast.

• Negatívny vplyv na nechty má aj odlakovač. Obsahuje totiž alkohol a iné chemikálie, ktoré necht oslabujú a zapríčiňujú jeho lámavosť. Odlakovač by sa nemal používať častejšie ako raz týždenne.

• vystríhajte sa odlakovačov, ktoré obsahujú acetón alebo formaldehyd.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára