piatok 12. augusta 2011

Pozrite sa na svoje nechty. Čo hovoria o vašom zdraví?




Vzhľad vašich nechtov, ich farba, štruktúra a pevnosť môže veľa napovedať o vašom celkovom zdraví. Niektoré znaky nechtov môžu byť dokonca symptómom anémie či choroby pečene, pľúc, srdca.

Žltá farba nechtov zvyčajne znamená plesňovú infekciu. Ak sa infekcia horšie, nechtové lôžko ustupuje, nechty priberajú a začínajú sa rozpadať. V niektorých ojedinelých prípadoch môžu žltú baru nechtov spôsobovať vážnejšie ochorenia - ochorenie štítnej žľazy, diabetes, pľúcne ochorenia alebo lupienka.

Suché a krehké nechty, ktoré sa často lámu a praskajú, sú spájané s ochorením štítnej žľazy. Ak je lámavosť a praskanie spojené so zažltnuté farbou nechtov, ide pravdepodobne o plesňovú infekciu.

Ak sú nechty biele len s tmavšími okrajmi, môže sa jednať o pečeňové problémy, ako je žltačka. V prípade žltačky majú tiež prsty na rukách charakteristickú žltú farbu.

Vyblednuté nechty môžu byť znakom pokročilejšieho veku. Signalizovať môžu ale aj vážnejšie stavy vášho tela - choroba pečene, anémiu, podvyživenost, kongestívne srdcové zlyhanie.

Modrastý nádych nechtov môže byť spôsobený nedostatočným prísunom kyslíka do organizmu, čo značí napríklad zápal pľúc. Ľahký modrastý nádych nechtov môže byť spôsobený aj diabetom.

Tmavé čiary pod nechtom môžu signalizovať najnebezpečnejší typ rakoviny kože - melanóm. Rad ľudí (obvykle mužov) má niektorý necht tmavý, nejedná sa ale vždy o melanóm. Skôr môže ísť o dôsledok úrazu - buchnutie kladivkom do ruky, priškripnutiu prsta vo dverách a pod.

Ak sú vaše nechty zvlnené alebo s malými prehĺbenín, môže sa jednať o prvý znaky lupienky alebo zápalovej artritídy. Koža pod nechty môže byť červeno hnedá.

Ak je koža okolo nechta červená a opuchnutá, jedná sa o zápal nechtového lôžka. Je to výsledok lupusu alebo iného zápalového ochorenia spojivového tkaniva.

Ohryzené nechty môžu byť len zlozvykom, znakom neustálej nervozity či úzkosti alebo príznakom

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára