utorok 9. augusta 2011

Inteligencia v LED hodinkách


Žiadne ručičky, len čas


Inteligentné LED hodinky ste určite nepodedili po dedkovi a je takisto málo pravdepodobné, že vám ich dali pri birmovke. Na slovenskom trhu existujú zatiaľ len tri roky. Ich výrobcovia tvrdia, že ide o revolučnú technológiu zobrazovania času.

Ak chcete, aby sa vás každý spýtal, čo to máte na ruke, kúpte si binárne LED hodinky. Je síce možné, že pri otázke „koľko je hodín?“, budete musieť vytiahnuť kalkulačku, ale určite to bude cool.
Pri nich totiž nestačí rýchly pohľad, aby sme sa zorientovali v čase, teda prinajmenšom nie prvý deň po zakúpení. Výrobcovia binárnych hodiniek však argumentujú tým, že aj orientáciu v bežných ciferníkových hodinkách sme sa museli za detstva naučiť a vždy sa nájdu aj deti, ktoré majú s pochopením ciferníka problém.

Revolúcia v zobrazovaní času?

Niektoré modely 01 The One boli spracované aj pop-artovými umelcami Josefom Bauerom či Kristel Lermanovou. Medzi ostatné novinky z ich ponuky patria hodinky s kombináciou binárneho a analógového zobrazovania.

Firma TIME-IT zasa vyrába napríklad hodinky v tvare farebných reflexných pásov. Používajú ich hlavne športovci. Dajú sa nastaviť tak, aby zobrazovali čas stále. Bežné LED hodinky totiž svietia len po zapnutí tlačidla, aby šetrili energiou. Zvyčajne sa najprv zobrazí krátka animácia a po nej aktuálny čas na približne 10 sekúnd. Baterky vydržia podobne ako pri klasických analógových hodinkách, niektoré typy hodiniek sa však dajú nabíjať aj z počítača cez usb kábel.

Ako čítať takýto čas?

Svietiace diódy na displeji hodiniek sa musia odčítať podľa istého kľúča. Firma 01 The One ich ponúka v troch základných typoch. Prvým spôsobom je jednoduché zratúvanie diód v dvoch riadkoch alebo stĺpcoch, kde prvý rad predstavujú hodiny, druhý minúty. Druhým typom je odčítavanie podľa počtu diód. V stĺpci je napríklad dvanásť diód, ak z nich svieti sedem, je sedem hodín. Stĺpce potom predstavujú desiatky minút, ak svietia tri, znamená to tridsať minút a posledný stĺpec sú minúty. Pri niektorých typoch sa zobrazuje aj dátum. Tretí typ vyzerá ako normálne analógové hodinky. Veľké diódy v kruhu sú hodiny, menšie diódy predstavujú minúty a posledné štyri diódky, ktoré sú v strede, sú štyri minúty. V ponuke ďalších firiem sú však aj hodinky, ktorých animácia má podobu EKG či rôznych iných grafov.

Nemecká firma Neolog tvrdí, že displeje jej hodiniek vizualizuje čas v najprirodzenejšej forme a že z takých hodiniek nemáte pocit stresu. Čas ukazuje akoby čiarový kód v troch stĺpcoch, kde prvý označuje hodiny, druhý desiatky minút a tretí minúty. displej pôsobí ako pri bežných digitálnych hodinkách. Iné modely zas ukazujú hodiny podľa rôzne vysvietených štvorčekov. Časté je aj využívanie rozdielnych farieb pre isté čísla.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára