nedeľa 14. augusta 2011

Laky na nechty




Laky na nechty sú dievčatami používané už od mladistvého veku, keď zistí, že sa chcú páčiť.



Lak na nechty je druh kozmetického líčidlá, ktoré sa používa na zvýraznenie a spevnenie nechtov, vytvorenie umelého lesku, zmene farby alebo vytvorenie okrasného ornamentu. Aplikuje sa pomocou malého štetca na všetky prsty na rukách i nohách. Časté sú tmavo červenej farby laku, či bezfarebná variant slúžiace len na posilnenie lesku. Existuje ale celá škála farieb, ktoré je možné na nechtoch aj kombinovať od priehľadné, žlté, červené, zelené, modré až po čiernu.

Pred aplikáciou laku by mali byť nechty poriadne umyté, vyčistené a vysušené, aby lak dobre priľnul a neodloupával sa. Pre dlhšiu životnosť laku sa dá využívať aj podkladový lak na nechty. Súčasne sa doporučuje nanášať lak v dvoch vrstvách s intervalom okolo jednej minúty, čím sa zlepší jeho priľnutie a výsledný vzhľad. Počas aplikácie sa lak rozotiera pravidelne po celom nechtu až ku koži a následne sa necháva voľne zaschnúť (ak už čiastočne zatuhnuté, je možné urýchliť zasychanie kmitavým pohybom končatiny). V niektorých prípadoch sa nalakované nechty pretrú ešte ochranným lakom, ktorý predĺži životnosť a vytvára vrstvu pred okolitým prostredím. Lak na nechty sa odstraňuje z nechtov pomocou vaty a kozmetického odlakovača.

Traduje sa, že zdobenie nechtov prebiehalo už v starovekom Egypte, kde sa na líčenie nevyužíval lak na nechty, ale henna, či kombinácia rôznych zafarbených tukov. Niektoré pramene však naznačujú, že používanie je staršieho dáta a prebiehalo už v starovekej Číne, či Japonsku. V 17. storočia sa využívalo vstrekovania organických farbív do nechtového lôžka, ktoré viedlo k rastu farebných nechtov.

Moderné laky na nechty sú datované do roku 1917, kedy sa objavuje prvý ružový lak na nechty v modernej podobe. Nasledoval rýchly rozvoj a od roku 1920 je lak na nechty už široko predával prevažne v lekárňach a drogériách. Nástup II. svetovej vojny mal za následok zníženie produkcie lakov na nechty, pretože látky pre ich vznik boli potrebné vo vojenstve. Ich nedostatok viedol k hľadaniu alternatívnych možností, čo viedlo k používaniu nových látok, ktoré sú používané v moderných lakách na nechty.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára