utorok 9. augusta 2011

Klenoty našich rúk


Kedysi plnili úlohu praktických pomôcok, boli dokonca aj jedným z nástrojov obrany. Dnes sú nechty dôležitou súčasťou nášho vzhľadu. Ženy aj muži venujú čoraz viac pozornosti ich ošetreniu a pestovaniu.

Skôr než sa rozhodnete upraviť si nechty, pozrite sa kriticky aj na svoje ruky. Denne ich používame, ale na starostlivosť o ne často zabúdame. Výsledkom sú drsné a suché ruky s neforemnými a nepeknými nechtami.

SOS pre ruky

Sú nielen okrasou, ale aj naším dôležitým nástrojom. Ruky sú najviac vystavované vonkajším vplyvom, preto by sme si ich mali čo najviac chrániť a pri domácich prácach nosiť ochranné gumové rukavice. Ak chcete mať ruky jemné a hladké, vyskúšajte napríklad zmes olivového oleja a šťavu z citróna a striedavo ňou masírujte obe ruky. Potom si ruky natrite hrubou vrstvou krému a nechajte ho pôsobiť aspoň pol hodiny.

Niekedy môžu ruky sčervenať a napuchnúť aj pri dotyku s nejakým predmetom. Vtedy môže ísť o príznaky alergie. Na sčervenané miesto skúste aplikovať produkt na báze oxidu zinku, ale pri rozsiahlejšom podráždení vyhľadajte lekára. Častým používaním kvalitného krému na ruky však môžete slabším prejavom podráždenosti predísť. Vrstva krému totiž ruky chráni pred agresívnymi vplyvmi vonkajšieho prostredia. Ak sa však chcete svojim rukám naozaj zavďačiť, na noc si ich bohato nakrémované vložte do bavlnených rukavíc. Ruky sa vám za starostlivosť odmenia jemnosťou a hebkosťou.

Nechty pod drobnohľadom

Slúžia nám na poškrabanie, otvorenie drobných obalov či zodvihnutie predmetov zo zeme. No predovšetkým sú nevyhnutnou ochranou citlivých vankúšikov a končekov prstov. Pestované nechty vždy patrili ku krásnej ruke. Prvá zásada v starostlivosti o ne je čistota. Dlhé nalakované nechty, za ktorými je špina, pôsobia naozaj odpudzujúco, preto ženy, ktoré pracujú manuálne, by mali mať krátke nechty.

Ani v niektorých zamestnaniach, napríklad u zdravotných sestier, nie je lakovanie nechtov vhodné. Zdravé nechty sú priehľadné, lesklé, hladké, ružové a pri korienku majú biely mesiačik. Ženy, ktoré si často lakujú nechty, ich však mávajú na okrajoch tenké a štiepia sa im. Ak sú vaše nechty zažltnuté, na príčine môže byť nikotín alebo časté používanie tmavých lakov bez podkladu. Skúste zmiešať citrónovú šťavu s lyžičkou octu, túto zmes naneste na žlté miesta a masírujte. Po čase sa prejaví bieliaci účinok tekutiny.

Ak vás trápia štiepajúce sa nechty, zrejme pri ich obrusovaní používate zlú techniku alebo nevhodný pilník. Vyberte si radšej pilníky s pieskovým povrchom. A ešte pár slov k jednému zlozvyku. Obhrýzanie nechtov je nielen neestetické, môžete si ním zapríčiniť aj deformáciu nechtového lôžka. Skúste si preto naniesť na nechty krém s nepríjemnou chuťou.

Čo o nás prezradia?

Nalakované nechty dokážu toho prezradiť veľa o našom psychickom aj fyzickom stave, o povahe i charaktere. Výrazné červené nechty znamenajú útočnú povahu, fialové či zelené neistotu. Dlhé nechty hovoria o človeku s dobrým vkusom. Krátke zase, že ide o človeka veľmi energického, ktorý môže mať sklon k hádkam. Ak má niekto hranaté nechty, vyznačuje sa pokojnou povahou a poriadkumilovnosťou. Nechty ako lopatky majú zase osoby činorodé, ktoré obľubujú zmeny a majú radosť z podnikania a rôznych aktivít. Ľudia, ktorých nechty majú tvar mandle, sú citliví, milujú krásu a harmóniu.

 Ploché nechty zase môžu signalizovať vrodenú nervovú labilitu. Pozor by ste si mali dávať aj na ryhy, ktoré sa z času na čas na nechtoch objavujú. Najmä tie pozdĺžne môžu varovať pri celkovom oslabení organizmu a avizovať aj chronické ochorenia. Priečne sa zase objavujú pri akútnych problémoch. Biele škvrnky na nechtoch sa môžu objavovať nielen pri nedostatku vápnika, ale aj keď ste v strese.

Typy nechtov

Krehké a zraniteľné nechty sa lámu aj pri bežnom zaobchádzaní. Príčina často súvisí s nedostatkom minerálov a vápnika, s dlhým máčaním rúk vo vode alebo používaním čistiacich prostriedkov. Týmto nechtom prospeje pravidelná aplikácia intenzívneho spevňovača, ktorá sa používa raz týždenne. Na odstránenie laku použite jemný odlakovač.

Krehké a lámavé nechty majú menší lesk, nižšiu pružnosť i odolnosť voči bežným nárazom. Príčinou môže byť nedostatočná výživa, častý kontakt so saponátmi. Na odstránenie suchosti a zvýšenie pružnosti a odolnosti nechtov skúste pravidelne nanášať výživný krém, ktorý poskytne korienkom nechtov potrebné živiny.

Mäkké nechty sa ľahko prehnú a rozpolia. Potrebujú mimoriadnu ochranu. Príčinou môže byť nedostatok vitamínov a minerálov. Sú často aj dôsledkom rôznych ochorení. Na zraniteľné končeky nechtov aplikujte intenzívny spevňovač, ktorý ich posilní. Pre stimuláciu rastu a vývoja zdravých nechtov odporúčame každý večer vmasírovať výživný krém ku korienkom nechtov.

Tenké nechty majú sklon k lámavosti a štiepeniu. Pre zdravý vývoj nutne potrebujú spevnenie. Príčinou môže byť nedostatok vápnika, minerálov a vitamínov. Zdravý rast, zvýšenú pružnosť a spevnenie nechtov zaručí výživný krém. Aplikujte ho vždy večer ku korienkom nechtov.

Starostlivosť v kocke

Ak chcete mať krásne nechty, potrebujte na to trpezlivosť, čas a špeciálne náradie. Pilník držte šikmo k nechtu a obrusujte ho jedným ťahom zo strany k stredu, aby ste zabránili štiepeniu. Aj nechty na nohách zastrihávajte rovno a nie príliš nakrátko, ostré okraje potom vyhlaďte papierovým pilníkom. Kožtičku okolo nechtov však nikdy neobstrihávajte, poskytuje dôležitú ochranu proti baktériám a pri častom strihaní ťažšie dorastá. Nechtovú kožu zmäkčite tinktúrou a vatovou tyčinkou ju zatlačte späť. Potom si na ruky naneste kvalitný hydratačný krém a urobte si krátku masáž. Najprv naneste podkladový transparentný lak, až potom farbu, ktorú si vyberiete. Hoci rýchloschnúce laky proces tuhnutia urýchľujú, ak chcete mať naozaj krásne nechty, doprajte im čas na úplné preschnutie.

Z histórie "pazúrikov"

V 19. storočí boli v móde krátke nechty upravené do tvaru mandle. Lekár Sitts v roku 1830 vymyslel tyčinku z pomarančovníka, ktorá sa začala používať na tvarovanie nechtov. Salóny v USA ponúkali starostlivosť o nechty ženám zo všetkých vrstiev.
V roku 1920 sa začal vyrábať lak na nechty, inšpirovaný lakom na automobily. Prvou farbou bola stredne červená, ktorá sa nanášala len do stredu nechta.
Od roku 1940 v móde boli dlhé červené "pazúry". Na trhu sa objavil priehľadný lak. Hitom na trhu sa stali nástroje na manikúru.
Na začiatku 60. rokov boli obľúbené najmä bledé odtiene. V 70. rokoch nastúpila éra syntetických nechtov.
V roku 1978 americká spoločnosť Orly uviedla na trh prvú súpravu na francúzsku manikúru.
Od roku 1980 sa na trhu objavili prípravky na starostlivosť o nechty ich spevnením a tvrdením. V nechtových štúdiách ponúkali ozdobné kamienky, pircing a lakovanie so zložitým dizajnom.

Dobré rady

• Nechty opilúvajte len jedným smerom.
• Pilníček často vymieňajte.
• Na dosiahnutie požadovaného tvaru stačí len niekoľko ťahov pilníčkom.
• Nechajte necht, aby dorástol na tri milimetre od končeka prsta, a až potom ho opilujte.

Základné pravidlá manikúry

1. Pri odstraňovaní laku podržte vatový tampón navlhčený v odlakovači niekoľko sekúnd na nechte a potom zotrite jedným pohybom. Zvyšky laku na kožtičke odstráňte pomocou vatovej tyčinky a odlakovača.
2. Tvar nechtov upravte pilníkom. nechty pilníkujte v miernom uhle od kraja nechtu smerom k stredu. Nezasahujte príliš hlboko do nechtov.
3. Dôkladne si umyte ruky a očistite nechty mäkkou manikúrovou kefkou. Lak dostatočne nepriľahne, pokiaľ bude na nechtoch mastná olejová vrstva. Nechty nechajte vyschnúť a následne ich jemne preleštite leštičkou.
4. Pred nanesením lak dôkladne pretrepte. Aplikujte ho v dvoch vrstvách, najskôr na prostrednú časť nechta, potom na okraje. Prvú vrstvu nechajte dobre zaschnúť a až potom aplikujte druhú.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára