piatok 12. augusta 2011

A čo lak na nechty?




Lak na nechty chráni nechty pred vysušovaním a účinkom napríklad čistiacich prostriedkov. V žiadnom prípade vám neublíži. Tvrdenie, že necht nemôže pod lakom dýchať, je len mýtus. Necht je rohovina, nežije, nedýcha. Iba malý pruh okolo kožičky je citlivý, pretože v tomto mieste proces rohovatenia ešte prebieha. Majte to preto pri lakovaní na pamäti a nechajte medzi lakom a kožičku voľný pruh.

Pri odstraňovaní laku použite vždy taký odlakovač, ktorý sa vám najlepšie osvedčil z dlhodobého hľadiska. Na výber sú prípravky s acetónom i bez neho. Majte na pamäti, že tie s obsahom alkoholu nechty viac vysušujú. Odstraňujete Ak lak z nechtov, postupujte vždy od nechtového lôžka smerom k špičke nechta. V opačnom prípade hrozí, že sa dostanú zvyšky nechtov pod kožičku a môžu spôsobiť bolestivý zápal. Po odlakovanie nechty ošetrite vhodným hydratačným krémom.

V poslednej dobe sú veľmi populárne umelé nechty. Technika ich nanášania aj zloženie sa neustále vyvíja, predsa existujú isté zdravotné riziká. Pokiaľ sú vaše nechty i koža v ich okolí zdravé, umelým nechtom sa brániť nemusíte. Ak však máte nechty nejako poškodené, lomí sa a sú mäkké, aplikácii umelých nechtov radšej zvážte. Vaše problémy sa totiž môžu naopak prehĺbiť. Ďalším rizikovým faktorom sú akryláty používané pri modelovaní. Jedná sa o totiž o alergén, ktorý môže vyvolať kontaktnú alergiu.

Nechty sú zrkadlom vášho zdravia. Ak na nich pozorujte akékoľvek nezvyčajné zmeny či už vo farbe, štruktúre či tvaru, obráťte sa na svojho praktického alebo kožného lekára. Môže ísť o banalitu spočívajúce napríklad v nedostatočnom prísune určitého stopového prvku, ale aj o prejav závažnejšieho ochorenia.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára