streda 3. augusta 2011

5 vecí, ktoré prezradia vaše nechty




Starostlivá starosť o nechty je predovšetkým doménou žien, muži sa väčšinou uspokoja s občasným zastrihnutím. So strihaním nechtov si ale rozhodne neláme hlavu Američanka Lee Redmondová zo Salt Lake City. Nechty si prestala strihať v roku 1979 a dnes jej najdlhší necht na palci ľavej ruky meria cez osem a pol metra.

Väčšine z nás by pravdepodobne nechty zápis do knihy rekordov nepriniesli, napriek tomu sú pre nás v mnohom dôležité. Môžeme sa s nimi poškriabať, chráni posledné články prstov, podstatne ovplyvňujú citlivosť hmatu, a tiež sú ako také okno do nášho zdravia.

Nedostatky v strave

Ste to čo jete - krása vnútri sa zákonite prejaví aj navonok. Zdravá strava s obsahom omega-3 mastných kyselín, bielkovín a železa by mala priaznivo prispieť zdravým vlasom, pokožke a nechtom.

Na nechtoch sa môžu odrážať niektoré nutričné ​​nedostatky, ako je nízka hladina železa, niektorých vitamínov a bielkovín. Napriek tomu väčšina problémov s nechtami nebýva spojená s výživou, ale napríklad nedostatok železa sa na nechtoch prejaví. Svetlá, belavá nechtové lôžka sú bežnými príznakmi anémie (pokles červených krviniek - na ich tvorbu je potrebné železo). Ak je nedostatok železa závažnejšie, nechty začnú meniť tvar a môže dôjsť k stavu nazývanému koilonychia, pri ktorom sú nechty výrazne tenšie a miskovité prehnuté.

Úzkosť a stres

Ak patríte k tým, čo si hryzú nechty, verte, že nie ste sami. Okolo 50 percent detí vo veku od 10 do 18 rokov si hryzie nechty a mnohým z nich to vydrží aj v dospelosti. Tento zvyk sa ťažko odnaučuje, ale do 30 rokov to väčšinu ľudí prejde.

Hryzenie nechtov spoločne s ošíváním a cucaním palce patrí k prejavom nervozity alebo znudení. Pokiaľ nie je okusovanie nechtov príliš časté, nemôže zanechať výrazné škody. Napriek tomu dáva nechtom zanedbaný vzhľad a ich okolie je náchylnejšie na infekciu. Vzdať sa tohto nepríjemného zvyku vám môžu pomôcť metódy pre zvládanie stresu či si nechty nejako "dochutiť", treba lakom na nechty.

Z pohľadu psychológa môže hryzenie nechtov indikovať úzkosti a obsedantne kompulzívna porucha, ktoré už vyžadujú prístup odborníka. Každopádne ak je hryzenie nechtov spojené s vytrhávaním si vlasov alebo inými sebemrzačícími sklony, je to dôvod navštíviť lekára.


Zranenie

Nehody sa stávajú - kto si nikdy neprivreli prst vo dverách či nepustil niečo ťažkého na palec u nohy? Mierne trauma nechtového lôžka môže spôsobiť malé biele škvrnky na nechtovej platničke (leukonychia), ktoré sú neškodné, a ako necht rastie, zbavíte sa ich pri manikúre. Vážnejšie zranenia nechtového lôžka môže spôsobiť tmavé škvrny alebo pruhy pod nechty, odlúčenie nechtu od nechtové lôžka (onycholýza) a krvácanie pod nechty.

Tieto zmeny však môžu byť prejavom aj vážnych chorôb ako je melanóm, lupienka, chronické srdcové zlyhanie, cirhóza pečene, rôzne infekcie, osýpky ai Takže ak ste sa v poslednom čase na postihnutom nechtu neporanili, je lepšie navštíviť lekára.

Infekcia

Bolestivá, svrbiaca začervenaná koža okolo nechtov celkom jasne naznačuje, že niečo nie je v poriadku. Rovnako ako ostatné časti tela, sú nechty náchylné k infekciám. Tie sa väčšinou vyskytujú u dospelých a spôsobovať ich môžu baktérie (napr. Staphylococcus), vírusy a plesne. Nechtové infekcie väčšinou neznamenajú väčšie systémové zdravotné problémy, napriek tomu ale vyžadujú starostlivosť lekára.

Nediagnostikované choroby

Zmeny na nechtoch nemusí nutne znamenať rozvoj vážnej choroby a naopak nie u každého sa rozvíjajúce ochorenie prejaví zmenami nechtov. Medzi zmeny nechtov, ktoré by mohli naznačovať závažnejší zdravotný problém, patrí zmena farby, prehnutie, linky a odtrhnutie. Napríklad žlté, silné, pomaly rastúce nechty, ktoré sa môžu oddeliť od nechtového lôžka, sú ukazovateľom ochorenia pľúc. Tmavé linky pod nechty môžu značiť melanóm.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára