pondelok 1. augusta 2011

Nechty - dar, alebo problém?




Podľa Boasa sa nechty a drápy odvodzujú od kožných šupín, nakoľko nechtová platnička krytá na povrchu a po okrajoch eponychiom a podložená hyponychiom je zasadená intraepidermálne ako šupiny mnohých plazov.

nechty sa vyskytujú okrem človeka a opíc i u poloopíc, ale u nich pokrývajú posledné články len niektorých prstov. U človeka sa koncom 3. mesiaca intrauterinného života vytvárajú najskôr nechtové lôžka a až v 7.-8.mesiaci sa objavujú samotné nechty. U donosených novorodencov nechty zreteľne presahujú posledné články prstov rúk a na nohách dosahujú po končeky prstov. Dorastenosť nechtov u novorodencov je jedným zo znakov zrelosti, donosenosti plodu.

Poznávanie nechta 

 Na rozdiel od iných orgánov ľudského tela sa pre názov necht v odbornej literatúre používa nielen latinský názov (unguis) ale veľmi často i grécke pomenovanie (onyx).

Nechtová platnička

Nechty sú asi 0,5-1mm hrubé rohové platničky uložené na chrbtovej strane všetkých posledných článkov prstov rúk aj nôh. Na nechtovej platničke rozoznávame viditeľnú časť, ktorú nazývame telo nechta (corpus ungius). Voľný okraj nechtovej platničky (margo liber) prečnieva na koncovej strane okraja prsta. Je belavý a priesvitný. Najvzdialenejšiu časť nechta od voľného okraja nazývame koreň nechta (radix unguis).

Iba zdravá krása je pravá krása.
H.F.Amiel

Táto časť nechta je vsadená do hlbokého záhybu pokožky a preto nie je viditeľná. Koreň ako aj bočné okraje nechta sú vložené do kožnej štrbiny širokej asi 5 mm, v dôsledku čoho vzniká cez bočný okraj nechta kožný previs, nazývaný aj kožný val alebo ohrada nechta (vallum ungius). Stenčený, úzky pásik zrohovatenej pokožky, ktorý sa posúva na nechtovú platničku viditeľnej časti nechta sa nazýva eponychium (nechtová kožtička). Spod eponychia vyčnieva viditeľná polkruhová oblasť belavého sfarbenia, ktorú nazývame lunula (nechtový polmesiačik). Lunuly sú vždy viditeľné na nechtoch palca, na nechtoch ostatných prstov nemusia byť zreteľné.
                                                                                   
Keratín je bielkovina, ktorá vzniká z cytoplazmatických proteínov a je konečným produktom procesu rohovatenia. Je prítomný nielen v nechtoch ale i vo vlasoch a pokožke. Zo všetkých bielkovín je najmenej rozpustný vo vode a je dôležitou súčasťou ochrany pred nepriaznivými vplyvmi vonkajšieho prostredia.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára