štvrtok 4. augusta 2011

Choroby nechtov vs. umelé nechty


Mnohé dievčatá, ktoré robia nechty doma iba kamarátkam či rodine, nemyslia na to, že existujú ochorenia, na ktoré nie je možné modelovať. Tieto ochorenia sú navyše ľahko prenosné zle vyčisteným pilníkom. V prvom rade nezabúdajte pred modeláciou vydezinfikovať ruky sebe a klientke. Po modelácii dezinfikujte všetky nástroje, s ktorými ste pracovali.  Pilníky je potrebné umyť kefkou pod tečúcou vodou, nechať vyschnúť a následne vydezinfikovať vhodným dezinfekčným prostriedkom.


Bežné poškodenia nechtov, na ktoré môžete modelovať

Hrbolčeky a ryhy

Sú pozdĺžne žliabky na povrchu nechta. Môžu byť hlbšie, alebo plytšie. Môžu byť spôsobené ochorením, užívaním silných liečiv, alebo mechanickým poškodením.

Leukonýchia

Ide o malé biele škvrnky na povrchu nechta. Vznikajú poškodením nechtového lôžka v rastovej fáze. Sú to vzduchové bublinky, ktoré časom odrastú. Predídeme im šetrnejším zaobchádzaním s prírodným nechtom.

Zádery

Voľne visiace kúsky kože, oddeľujúce sa z nechtového valu. Odstraňujeme ich výlučne nožnicami, alebo klieštikami skôr, než sa nám zapália.

Hrubnutie nechtov

Onychauxia sa vyskytuje na nechtoch nôh. Zapríčiňuje ju nosenie tesnej obuvi. Hrubnutiu nechtov predídete nosením voľnejších topánok a zbrusovaním hrúbky nechtov, kým nezačnú rásť zdravé nechty.

Onychofágia

Obhýzanie nechtov. Týmto zlozvykom si ľudia okusujú nechty až do krvi, čím skracujú a obnažia nechotvé lôžko. Dochádza k poškodeniu nechtovej platničky a nechránené lôžko je ľahko napadnuteľné baktériami a plesňami. Taktiež je to veľmi bolestivé. Na odstránenie tohto zlozvyku skúste použiť lak proti obhýzaniu nechtov, alebo si nechajte vymodelovať gélové nechty.

Choroby nechtov, pri ktorých je modelácia vylúčená - mykózy


  • Viditeľné príznaky mykózy
  • škvrny sú belavé, žltkasté, šedohnedé, zelené
  • necht je bez lesku
  • oddeľovanie lôžka od somatického základu
  • deformácie


Mykóza je zapríčinená rôznymi druhmi húb a plesní. Vzniká následkom nedostatočnej hygieny, kontaktu s nakazenou osobou, alebo neodborného lepenia umelých nechtov. Necht získa nezdravé žltkastozelené sfarbenie. Ak sa správne nelieči, začne sa drobiť, pretože v ňom odumiera keratín. Ak máte podozrenie na mykózu okamžite vyhľadajte odbornú pomoc!

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára