streda 6. júla 2011

Slnečné okuliare

História slnečných okuliarov siaha do obdobia rímskeho cisára Nera, o ktorom sa hovorilo, že namiesto očí používal smaragdy, v ktorých sa odrážali tváre gladiátorov.

 Za otca slnečných okuliarov možno považovať britského návrhára a vedca Jamesa Ayscoughta, ktorý v roku 1752 predstavil okuliare s dvojitými sklápacími sklami a tónovanými šošovkami. Hoci išlo o revolučnú novinku, okuliare nezaznamenali komerčný úspech. Väčšinou sa predpisovali ako forma liečby pre ľudí, ktorí mali problémy so zrakom. Na začiatku dvadsiateho storočia sa slnečné okuliare začali objavovať vo filme.

Slúžili ako prevencia proti červeným očiam, ktorými trpela väčšina hercov. Rozvoj filmového priemyslu a vyvinutie ultrafialových filtrov prispelo aj k rozvoju slnečných okuliarov. Móda slnečných okuliarov je spojená predovšetkým s celebritami, ktoré ich využívali za účelom utajenia svojej identity. Popularita okuliarov rapídne vzrástla v období štyridsiatych rokov minulého storočia. V dnešnej dobe predstavujú vysoko funkčný módny doplnok na bežné nosenie.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára