streda 6. júla 2011

Maskara

Maskara, alebo ináč nazývaná riasenka, či špirála je kozmetický výrobok, ktorý sa používa na nanášanie farby na mihalnice s cieľom ich zviditeľnenia. 

Spravidla má formu malej kefky (tzv. špirály), ktorá sa zasúva do puzdra obsahujúceho farbu, ktorá sa kefkou nanáša na mihalnicu. Tekutina v maskare môže mať rôzne sfarbenie (biela, modra, čierna, hnedá červená...) Moderné riasenky zabezpečujú zhustenie, predĺženie a pekné vytočenie mihalníc. V líčení predstavujú doslova malý zázrak. Sú vybavené kefkami čoraz dômyselnejších tvarov, ktoré pomôžu zvýrazniť oči, a tým docieliť dokonalý výzor.

Maskara v minulosti: Kedže neexistovali testovacie inštitúcie, do kozmetických prípravkov sa vmiešavalo naozaj hocičo. Jeden z najväčších škandálov kozmetického priemyslu vyvolala na začiatku dvadsiateho storočia maskara Lash Lure. Dvanásť žien úplne osleplo a jedna umrela na následky použitia tejto maskary. Obsahovala netestovanú chemikáliu, ktorá spôsobila enormnú alergickú reakciu a infekciu očí, ktorá sa v jednom prípade tak rozšírila, že bola osudná. Tento škandál doviedol kozmetický priemysel k väčšej opatrnosti a prísnejším podmienkam.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára