piatok 29. júla 2011

Len zdravé nechty môžu byť krásne


Ak máte nechty krehké, mäkké, tenké alebo sa vám často lámu, môže to byť predzvesť vážnejších zdravotných problémov. Väčšinou sa telo takýmto spôsobom domáha  niektorých vitamínov alebo minerálov, ktorých nedostatok sa objaví práve na nechtoch. 

Tento problém netreba riešiť prostredníctvom špeciálnych lakov či krémov na nechty, stačí sa obrátiť na niektoré účinné domáce prostriedky pre zdravie vašich nechtov, a teda aj celého organizmu.

Nechty tvoria ochranný plášť pre citlivé nervové zakončenia našich prstov. Udržať si krásne a zdravé nechty nie je jednoduché.  Môžete sa však o to pokúsiť, prostredníctvom vonkajšieho ošetrovania, ale aj správnym stravovaním a výživou.

Čo môže nechtom chýbať?

Ak máte suché a krehké nechty, môže to byť známkou nedostatku vitamínu A. Nepekné ryhy na nechtoch naznačujú, že vám chýba vitamín B, pokrivené nechtové zakončenia nedostatok vitamínu B 12. Rozštiepené a polámané nechty väčšinou signalizujú nedostatok kyseliny chlorovodíkovej v žalúdku. Ak vo vašej strave chýbajú bielkoviny, kyselina listová či vitamín C, nechty sú lámavejšie a môžu sa častejšie tvoriť zádery.Všadeprítomné plesne dokážu zaútočiť aj na nechtové lôžka. Preto musíte dbať na bifidobaktérie v črevách, ktoré vytvárajú prostredie, chrániace proti plesniam. Pre nechty je dôležitý aj kremík, ktorý môžete nájsť v listovej zelenine, prasličke či v obilninách. Ďalšou dôležitou minerálnou látkou, ktorá podporuje rast a regeneráciu nechtov je vápnik. Spolu so správnym množstvom vitamínu D podporuje rast nechtov.

Nechemické vonkajšie ošetrenie

Najväčším vonkajším nepriateľom nechtov je voda. Nechty zmäkčuje, obrusuje a ničí. Preto pri všetkých domácich prácach noste ochranné rukavice, ktoré ochránia vaše ruky,  a teda aj nechty pred vodou a čistiacimi prostriedkami. Dôležitá je tiež hydratácia. Môžete použiť rôzne rastlinné oleje, maslá alebo masky z mliečnych výrobkov. Ku krásnym nechtom vám dopomôžu aj liečivé kúpele. Do teplej vody vsypte sódu, premiešajte a namočte ruky aspoň na desať minút. Sóda nechty čistí, dezinfikuje a regeneruje. Namiesto sódy, môžete použiť aj soľ. Má podobné účinky, obnovuje tvar a štruktúru nechtov, čistí ich a odstraňuje možné infekcie. Nechtom pomôžu aj rôzne zábaly, ktoré môžete nechať pôsobiť počas noci. Účinky hydratačných zábalov a masiek znásobíte, ak si na natreté ruky nasadíte bavlnené kozmetické rukavice.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára