utorok 5. júla 2011

Ako zatočiť s prvými vráskami?


Ktorá z nás by sa tešila na prvé vrásky? Určite žiadna žena netúži po týchto viditeľných stopách starnutia na svojej pleti. Aby sme si čo najdlhšie udržali mladistvý vzhľad, mali by sme ale na vrásky myslieť oveľa skôr, než sa vôbec objavia. Platí totiž, že vhodnou starostlivosťou o pleť a dodržiavaním určitých zásad môžeme vznik vrások o niečo oddialiť.


Kedy sa objavujú?

Prvé vrásky sa môžu objaviť už vo veku okolo 24 - 25 rokov, ale nie je výnimočné, ak ich žena spozoruje ešte skôr. Ako prvé sa zvyknú ukázať vrásky v okolí očí, kde je pokožka veľmi tenká. Objavenie sa prvých vrások závisí od mnohých faktorov, a kým niektoré ženy sa s nimi trápia už krátko po dvadsiatke, iné majú pleť bez vrások až do tridsiatky.

Prevencia

To, kedy sa prvé vrásky ukážu na vašej tvári, závisí do veľkej miery od typu pleti a od vášho životného štýlu. Suchá pleť zvyčajne starne rýchlejšie ako ostatné typy pleti. Ak fajčíte, holdujete alkoholu, nedoprajete si dostatok spánku, prežívate veľa stresu a navyše ani vaša strava nie je bohviečo, potom sa u vás vrásky môžu objaviť skôr, než by vám bolo milé. Vráskavá tvár v skoršom veku vám takisto hrozí, ak patríte k ženám, ktoré sa s obľubou vystavujú slnečným lúčom.

Prevencia teda, ako už iste tušíte, tkvie okrem iných vecí v zdravom životnom štýle. Dostatok kvalitných potravín, veľa tekutín a primeraný spánok by mali byť pre vás tou správnou „anti-age" kúrou. Pokiaľ sa neviete vzdať opaľovania, nezabúdajte svoju pokožku chrániť kvalitnými opaľovacími prípravkami a snažte sa vyhýbať slnečným lúčom aspoň v kritickom čase (medzi 11. - 15. hodinou).

Pomôžu krémy?

Ako prevenciu možno využiť i rôzne kozmetické prípravky. Najčastejšie ide o krémy či gély s takzvaným „anti-wrinkle", teda protivráskovým, efektom. Tieto krémy sa odporúčajú používať už okolo 25. roka života, prípadne aj skôr. Vhodné sú krémy s obsahom koenzýmu Q10, retinolu a antioxidantov (najmä vitamín C a E).

Povinnou výbavou by v tomto veku mal byť aj kvalitný očný krém, ktorý dokáže zbrzdiť vznik alebo prehlbovanie vrások v okolí očí. Podľa potreby možno zvoliť aj koncentrovanejšie a účinnejšie očné séra proti vráskam (spravidla sú ale potrebné až okolo tridsiatky či neskôr).

Prírodné zbrane 

Z prírodných receptov sa ako „protivráskový" prostriedok osvedčil med (môžete aplikovať v podobe pleťových masiek spolu s ďalšími prísadami ako jogurt, banán a podobne) a niektoré prírodné oleje - najmä šípkový a jojobový olej.

Každá žena je iná a tak je samozrejmé, že každej zaberie niečo iné. Neplatí teda, že čo sa osvedčilo vašej kamarátke proti vráskam, musí nutne sadnúť aj vám. Ak si neviete poradiť s výberom vhodného krému proti vráskam pre vašu pleť, skúste sa poradiť s kozmetičkou. Určite však platí, že prevencia v podobe zdravého životného štýlu pomáha predchádzať tvorbe vrások, takže toto pravidlo možno aplikovať na každú ženu.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára