štvrtok 28. júla 2011

Aký tvar nechtov je pre vás vhodný?


Zoznamovacím gestom je podanie ruky, a tak sa nie je čo diviť, že práve táto časť tela je považovaná za našu prvotnú vizitku. Spolu s nimi sa do centra pozornosti dostávajú i naše nechty, ktoré môžu mať celkom svojskú podobu. Nie je to však iba o farebných lakoch a manikúrach, ale aj o ich tvare, ktorý im vyberiete.

Tvar nechtov je určite ovplyvnený osobnými preferenciami každého človeka, no vedeli ste, že by ste mali prihliadať aj na fyziológiu prsta? Niekedy sa totiž stáva, že voľný okraj nechta sa neustále láme a štiepi, no žiadne vitamíny či minerály vám nechýbajú. Ide iba o to, že tvar vami vypilníkovaného nechta nie je v nesúlade s tým, čo si príroda žiada.

Štruktúra a časti nechta

Na začiatok sa oboznámme s tým, ako je necht vystavaný. Jeho koreň nevidíme, pretože je pod kožou a jediná časť, ktorá sa nám z neho odhaľuje, je lunula. Ide o najsvetlejšiu časť nechta, ktorá má väčšinou tvar polmesiaca a najlepšie býva viditeľná na palci. Miesto od lunuly po voľný okraj je nechtová platnička, ktorá je zložená až z troch vrstiev stlačených buniek. Najkrehkejšou časťou je už spomínaný voľný okraj, ktorý máva výraznejšiu bielu farbu. Práve tejto časti nechta dávame špecifický tvar, ktorý sa nám páči.

Ako vyberať tvar nechtov?

Nechtoví odborníci hovoria o štyroch druhov nechtov - guľatých, oválnych, štvorcových a akoby zašpicatených. Najjednoduchšou pomôckou pri ich tvarovaní môže byť vaša lunula. Táto viditeľná časť koreňa máva väčšinou tvar polmesiaca, no nie vždy to tak je. Ak je jej tvar skôr hranatejší, aj nechty by mali byť upravované do takéhoto tvaru, ak je rovnejšia, rovné by mali byť aj konce nechtov. Väčšinou sa však lunula drží zaobleného tvaru, takže nechty pokojne pilníkujte do guľata či obla, čo je najuniverzálnejší tvar.
Pomôckou pre to, aký tvar nechtov sa vám hodí, je aj nechtová platnička. Ak je širšia a kratšia, najvhodnejšie sú nechty akoby do hranata, no so zaoblenými okrajmi. Ak je platnička naopak dlhá a úzka, nechty môžu byť dlhšieho a oválnejšieho tvaru. Čo sa dĺžky nechtov týka, platí iba jedna jediná vec - voľný okraj by mal proporčne sedieť k platničke.

Pozrite aj na prsty

Samozrejme, na tvare nechtov sa výrazne spolupodieľa aj tvar vašich prstov. Ako sme už povedali, oválne nechty sú najuniverzálnejšie a hodia sa väčšine rúk, no najviac z nich získajú prsty širšie a kratšie. Úzkym a dlhým prstom zase lichotia nechty spilníkované do hranata a menším rukám zase do oblého špicu.
Pri tvarovaní nechtov sa teda pokojne riaďte svojim vkusom či malými trikmi, ktoré vaše prsty vykreslia v lepšom svetle. No v prípade, že sa vám vysnívaný tvar nechtov nedarí udržať, hoďte očkom na štruktúru nechtu. Nežiada si náhodou lunula alebo platnička nejaký iný tvar?

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára