utorok 5. júla 2011

Problémy so sviežim dychom? Zbavte sa ich!


Táto téma je možno malým tabu, o ktorom sa len tak s niekým rozprávať nebudete, no aj tak ju treba vytiahnuť na svetlo sveta. Nepríjemný zápach z úst vie potrápiť a ľudia radšej taktne odvrátia hlavu, akoby vám mali niečo naznačiť. Aby ste sa nemuseli za svoj dych cítiť trápne, treba do každodenného režimu zaviesť zopár nových pravidiel.


Dočasne či chronicky?

Ak sa partner vašim bozkom vyhýba iba ráno, netreba robiť žiadnu paniku. Dočasný zápach z úst spôsobujú baktérie, ktoré sa počas noci pustili do rozkladu zvyškov jedla vo vašej ústnej dutine. Spoľahlivo zaúčinkuje zubná kefka a pasta, ktoré baktérie zlikvidujú a vám navrátia svieži a príjemný dych. O niečom inom je druhý typ tohto problému. Chronický zápach je tretím najčastejším problémom v zubných ambulanciách a bojuje s ním približne 25% populácie. Príčiny síce môžu byť spojené s rôznymi ochoreniami, no v drvivej väčšine ide o málo dôraznú dentálnu hygienu.


Hygiena na vyššej úrovni

Keď „cítite" problém, v prvom rade by ste mali zamieriť do zubnej ambulancie. Za zápachom sa často skrýva zabudnutý zubný kaz, rozpadnutý zubný koreň, prípadne iný problém priamo na zube. Ďalším automatickým krokom by malo byť zdokonalenie dentálnej hygieny. Umývanie zubov si naordinujte po každom jedle a pridajte aj medzizubnú kefku alebo niť. Viac ako ktokoľvek iný totiž potrebujete vyčistiť aj priestory, kde by sa bežná kefka nedostala a dokonalo odstrániť všetky zvyšky jedla. Na záver dutinu prečistite ústnou vodou, čím by ste mali poraziť aj tie najodolnejšie baktérie.

Baktérie milujú jazyk

Ústna dutina však nie je iba o zuboch. Aj jazyk je miestom, ktoré ukrýva zvyšky jedla, a to celkom nenápadne. V chuťových kanálikoch sa uchytávajú krémové konzistencie a keď ich nasilu nevyženiete, pokojne si tam budú žiť a vytvárať zápach. Pri čistení kefkou preto prebehnite aj jazyk. Postupujte opatrne, aby ste kanáliky neporušili, no čistite naozaj dôkladne. Odstránite zvyšky, baktérie a takisto povlak, ktorý sa s radosťou na jazyku usádza.

Pomocníčka voda

Baktérie zbožňujú sucho v ústnej dutine, pretože nemajú žiadneho protivníka. Slabá hydratácia znamená aj málo slín a vtedy v ústach vytvárate pre zápach ideálne podmienky. Pomôcť môže aj celkom obyčajná voda, ktorá baktérie sčasti odplaví, odstráni cukor držiaci sa na zuboch a dopomôže aj k tvorbe slín. Dostatočný pitný režim je preto na mieste aj čo sa sviežeho dychu týka. Pite najmä po jedle, pretože práve vtedy potrebujete dutinu trochu prečistiť.

Jedzte (aj) petržlen

Dobrý pozor dávajte aj na to, čo jete. Iste netreba pripomínať, že cigarety a alkohol zápachu z úst vôbec nepomôžu a podobne zlú povesť majú aj korenené či údené jedlá. Ako pri väčšine problémov týkajúcich sa nášho tela zaberá ovocie a zelenina a takisto racionálne pripravené jedlá. Dobrým tipom navyše môže byť žutie petržlenu, ktorý obsahuje veľmi šikovné látky. Zabíjajú ústne baktérie, osviežujú dych a spoľahlivo prerazia aj cesnakovú či cibuľovú arómu. Preventívne teda hoďte do úst kúsok petržlenu, čo môže byť osviežujúcou bodkou pre váš vylepšený dych.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára