utorok 5. júla 2011

Čo všetko vám prezradia nechty?


Nechty majú malú výhodu, že každý ich nedostatok možno prekryť farebným lakom. Či už ryha, fľak alebo nepekné sfarbenie, skryť sa dá všeličo. Myslite však na to, že lakovaním nechtové problémy neodstránite a myslite aj na to, že za malým problémom sa môže skrývať ešte väčší.

Tak ako pleť, aj nechty k nám totiž hovoria svojou rečou. Odráža sa na nich naša starostlivosť o ne a takisto aj choroby nášho tela. Dobre teda svoje nechty pozorujte, lebo sa z nich môžete aj veľa dozvedieť.


Ryhy

Niekto si povie, že jednoducho má ryhované nechty a nič s nimi nerobí. Ak sú ryhy jemné, možno len ide o zlý spôsob manikúry, no ak ich spozorujete výrazné, pozor na to. Pozdĺžne ryhy väčšinou reagujú na nedostatok vitamínov v tele alebo na slabý pitný režim. Ten by ste podceňovať určite nemali, lebo sa môžete dostať aj do štádia dehydrovaných nechtov. Tie spôsobuje práve nedostatok vody a nechty sú potom nielen ryhované, ale aj nepekne matné.

Stretnúť sa môžete aj s priečnymi ryhami, ktoré zase môžu signalizovať zhoršený stav organizmu či poruchy metabolizmu. Spájajú sa aj s prekonaním choroby (väčšinu infekčného typu alebo otravou), prípadne aj s depresiou či silnejším stresom.

Biele fľaky

V prípade malých bielych fliačikov sa nemusíte veľmi ľakať. nechty sa vám snažia naznačiť, že telu treba viac mliečnych výrobkov, pretože má nedostatok vápnika. Tento problém sa môže vyskytovať aj v strese či počas tehotenstva.


Lámavé nechty

Ak sa vám ani za nič nedarí vypestovať aspoň trochu dlhšie nechty, zrejme treba posilniť organizmus. Lámavé bývajú nechty, ktoré trpia nedostatkom vitamínov, minerálov a telu prospešných látok. Často je príčinou opäť dehydratácia, ktorá spôsobuje suchosť nechtov a ich náchylnosť na lámanie.

Pravidelne teda používajte mastičky, prípadne aj oleje určené priamo na nechty. Vyhýbajte sa priamemu kontaktu s čistiacimi prostriedkami a častému odlakovávaniu. Skúste aj spevňovače nechtov, ktoré stačí aplikovať raz za dva týždne.

Neprirodzená farba

Nechty by mali byť jemne naružovelé. Fajčiari sa však musia vyrovnať s farbou žltou, ktorú spôsobujú aj rôzne chemikálie, ale i infekcie a psoriáza. Jemne fialové sfarbenie môže upozorňovať na choroby pľúc či srdca, popolavé zase na chudokrvnosť. Pozor aj na zelenú farbu, ktorá signalizuje baktérie v tele a čierna je výstrahou pred vážnejšou poruchou metabolizmu.


Netreba hneď paniku

I keď sme vám teraz vymenovali všetky možné choroby, na ktoré vás môžu nechty upozorňovať, netreba sa hneď ľakať. Ryha či fľak nemusia hneď znamenať nič hrozné, pozornosť zbystrite až vtedy, keď neustupujú. Pri skutočne pretrvávajúcich problémoch s nechtami sa pre istotu obráťte na lekára a ten stav vašich nechtov skontroluje a navrhne liečbu.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára