utorok 4. októbra 2011

Roberto Cavalli

Roberto Cavalli - všetci ho milujú pre jeho schopnosť vzkriesiť prostredníctvom svojich modelov sexappeal aj tam, kde zdanlivo nie je. A aj napriek tomu, že jeho talentu dlho zacláňala sláva Versaceho, dnes patrí k najžiarivejším velikánom svetovej módnej scény.

Narodil sa v prostredí florentskej umeleckej rodiny v roku 1940. Jeho mama bola krajčírka a starý otec, Giuseppe Rossi, impresionistický maliar. V osobnosti mladého Roberta Cavalliho sa stretlo umelecké nadanie s tradíciou. Prvé, s čím začal experimentovať, bola maľba na textil. Svoje tričká s florálnymi vzormi a portrétmi ponúkol zástupcom talianskeho odevného priemyselu. Zaznamenali obrovský úspech. Počas svojich experimentov viac-menej náhodou začal maľovať a tlačiť aj na kožu. Tu nastal skutočný zlom. V tomto smere sa dnes Cavallimu pripisuje prvenstvo, pretože nikto iný pred ním také niečo neskúsil. Správy o kvalite jeho dekoratívnych výtvorov sa šírili a pre svoje kolekcie ich čoskoro začali kupovať slávné dizajnérske domy ako Hermés či Pierre Cardin.

Skutočný začiatok kariéry návrhára Roberta Cavalliho nastal s nástupom medzinárodného úspechu po debutovej módnej prehliadke, ktorú predstavil v roku 1972. Roberto Cavalli predkladal na tácke to, po čom mnohí túžili: byť sexi a šokovať. Preslávili ho imitácie zvieracích vzorov leoparda, tigra či aligátora, používanie jasných farieb, zdobenie denimu flitrami, čipkou, výšivkami a glitrovou potlačou, ale aj rafinované ženské strihy, ktoré na prehliadkach žali obrovský úspech. Po prvých megaúspešných kolekciách sa v roku 1994 rozhodol uviesť prvú kolekciu džínsovej módy, ktorá zaujala predovšetkým mladých a spustila lavínu otvárania nových predajní. Uviedol špeciálne línie značky pre mužov i ženy, líniu mladej módy a džínsov Just Cavalli, líniu Angel pre deti, líniu pleteného tovaru Class, Freedom zameranú na oblečenie casual, dve línie bielizne a kolekciu plážového oblečenia a plaviek. Vo veľkom sa začal zameriavať aj na doplnky - od okuliarov a hodiniek cez kabelky, parfumy a topánky až po doplnky do interiéru.

Hovorí sa, že bez Roberta Cavalliho by si rockové hviezdy dodnes obliekali úzke kožené nohavice a nosili stapaté háro. Keď sa v deväťdesiatych rokoch v jeho modeloch objavili Madonna, Kate Moss a Naomi Camp­bell, svet ich nasledoval. Pridali sa Victoria a David Beckhamovci, dievčatá z Destiny´s Child, Beyoncé či Shakira. Najväčšie sexsymboly hudobného neba, ako Britney Spears, Christina Auguilera alebo Alicia Keys, sa vždy znova a znova obracajú práve na Cavalliho so zákazkami na šaty pre svoje klipy a koncertné turné. Keď si v roku 1999 otvoril obchod na Fifth Avenue v New Yorku, módna ikona Sarah Jessica Parker a jej kolegyne zo seriálu Sex v meste sa nad ním okamžite ujali patronátu. Priam do extrému jeho kreácie svojou odvahou dotiahla aj škandalózna Paris Hilton, ktorej mnohé eroticky podfarbené excesy sa odohrávali práve v šatách od Cavalliho.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára