sobota 8. októbra 2011

O mejkapoch



Vplyv mejkapov na pleť

 Mnoho ľudí sa veľmi mylne domnieva, že mejkap ich pleti škodí, zanáša póry atď. Toto však v tejto dobe nie je už vôbec pravda. Je to skôr naopak, mejkap na pleti vytvorí ochranný film, cez ktorý neprepustí škodlivé vplyvy ako sú kyseliny vo vzduchu alebo smog a tým pleť chránia, fakt, že mejkap kryje nedokonalosti a zjednocuje farbu sa dá označiť za priaznivý "vedľajší" účinok , hlavná úloha mejkapu je pleť chrániť. Večer po dni strávenom v metropole si počas odlíčenia môžeme všimnúť, zostatku tmavo sfarbených nečistôt aj keď ten den pleť nebola nalíčená. To sú časti prachu vo vzduchu, ktoré sa zachytávajú priamo na pleť. Ak má žena na sebe mejkap alebo podkladový krém tieto nečistoty zachytávajúce sa na pleti zostanú na prvej vrstve, teda mejkape a nedostanú sa tak ľahko do pórov. Ak však trávime čas na horskom vzduchu či v mieste kde sa nevyskytujú autá s ich toxickými splodinami pochádzajúcimi z výfukov, je situácia zase iná a nie je nutné pleť natoľko chrániť. V dnešnej dobe je široká škála mejkapov a podkladových krémov, v lekárňach zoženiete tie s antibakteriálnymi zložkami i na precitlivelou pleť, vyberať môžete z rozmanitých možností. Mejkapy majú v sebe všetky UV filtre, hydratačné zložky, ošetrujúce oleje a vitamíny.

Výber

Niektorí ľudia sa dopúšťajú veľa základných chýb, ktorých sa treba vyvarovať. Medzi časté chyby patrí zlý výber odtieňa. Je dobré si uvedomiť, že mejkap sa (okrem výnimočných príležitostí) na krk nenanáša, ale má byť v súlade s jeho odtieňom, väčšina populácie  má žltkastý podtón pleti, výnimočne ružový. Farby vo flakónoch mejkapov sú väčšinou doružova a v sklenenej fľaštičke vyzerajú lepšie ako tie nažltlé a preto po nich niekedy bez väčšieho rozmýšľania siahneme a potom máme úplne odlišnú farbu pleti a krku. Taktiež skúšanie na ruku môže byť mätúce, vierohodnejší test odtieňa získame pri vyskúšaní na hrane tváre. Taktiež je dôležité prispôsobiť výber mejkapu nášmu typu pleti. Kompaktné tuhé mejkapy sa nehodia pre suchú pleť a mastnej pleti zase neprospejú tie s väčším podielom olejových hydratačných zložiek. V letných mesiacoch je lepšie pre denné nosenie zvoliť ľahký stredne alebo ľahko krycí hydratačný mejkap a v zimných podstatne hutnejšie, ktorý nie je na báze vody. Taktiež nie je nutné pleť zbytočne prepudrovávať na docielenie neprirodzeného nánosu púdru, naopak úplne jemný prirodzený lesk pleti pôsobí lepšie, než viditeľná vrstva na nose, mnoho modeliek na módnych prehliadkach je nalíčená špeciálne tak, aby sa určité časti ich pleti ľahko leskli a výsledok bol viac prirodzený.

Aplikácia

 Tekutý mejkap je potrebné naniesť na tvár v mnohých malých bodoch od seba vzdialených cca 2 cm a potom pomaly rozotierať, štyri bodky pre rovnomerné rozotrenie nestačí. Pri aplikácii mejkapu nevynechávame očné viečka a očné okolie. Ak je pleť suchá a trápi vás tvorenie šupiniek, tak mejkap nanášajte poklopaním prstov namiesto roztierania. Keď sa rozhodneme pre variant aplikácie štetcom či hubkami je nutné ich po každom použití vyčistiť v dezinfekciu na kozmetické štetce (k zakúpeniu v parfumériách či profesionálnych predajniach s líčením) alebo vlažnej vode s kvapkou jemného šampónu. Inak sa z vašich aplikátorov stane sídlo baktérií, ktoré vašej pleti prospievať rozhodne nebudú. Zafixovanie púdrom by sa malo uskutočniť najneskôr do 3 minút po nanesení mejkapu.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára