utorok 4. októbra 2011

Calvin Klein



Calvin Klein bol prvým módnym návrhárom, ktorý miesto elegancie stavil na praktickosť a pohodlnosť. Vďaka tomu, že vystihol zmeny v životnom štýle mladých ľudí, dokázal preraziť na trhu. V sedemdesiatych rokoch vystupuje z anonymity a zakladá vlastnú značku, ktorá sa stane v módnom svete pojmom. V roku 1969 vychádza z dielne Calvina Kleina jeho prvá kolekcia dámskych a pánskych kabátov. Jeho štýl pôsobil nadčasovo až drzo. O dva roky sa do dámskej kolekcie dostalo aj spodné prádlo a športové odevy.

Ozajstnú pozornosť si však značka získala až po uvedení rifľovej kolekcie. Calvin, sa ako jeden z prvých návrhárov nezľakol ľudového materiálu, džínsoviny, a vytvoril z nej nezabudnuteľné kolekcie. Už za prvý týždeň v roku 1978, kedy sa jeho džínsy objavili na trhu, sa ich predalo vyše dvestotisíc kusov. Kolekciu sprevádzala kontroverzná reklama, ktorá vyvolala veľký škandál. Herečka Brooke Shieldsová sa totiž na plagátoch ukázala iba v jedinom kuse oblečenia - rifliach Calvin Klein.
 

V roku 1985 uviedla spoločnosť Calvin Klein na trh svoje prvé parfums. Vždy provokatívny Calvin Klein sa nad tvorbou parfums zamýšľal už pri štúdiu návrhárstva na vysokej škole. Už vtedy ho vône fascinovali ako „silná, neviditeľná zbraň". Bral ich ako prostriedok na vytváranie „uceleného pocitu", súčasť šiat, ktoré navrhoval.

Calvin Klein prišiel na trh aj s ďalším úspešným vynálezom: unisex. Ten podľa jeho názoru najlepšie vystihuje rovnoprávnosť pohlaví. Navrhol napr. unisexovú spodnú bielizeň či unisexovú vôňu.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára