pondelok 5. septembra 2011

Vráťte vlasom ich predletnú formu


Leto nám síce na nejaký čas na kráse pridáva, vzápätí si to však berie späť aj s úrokmi. Priame slnko, letný vánok, slaná voda, chlórované bazény, to všetko sú úhlavní nepriatelia nielen zdravých vlasov. A my sa potom z letného jašenia musíme spamätávať aj niekoľko mesiacov.

Zahľaďte napáchané škody

A to myslíme doslova! Vlasy sú po letných mesiacoch rozštiepené, suché, mĺkve, krehké, chýba im lesk a farebná žiara. A to nemusíte ani dovolenkovať pri mori. Stačí pokrývku hlavy občas vystaviť prudkým slnečným lúčom a kvalita, ktorú ste si po celý rok starostlivo pestovali, je razom preč. Návrat k pôvodnému stavu nie je nemožný, vyžaduje ale vaše úsilie a čas. Aby vlasy čo najskôr ožili, budete ich musieť veľa rozmaznávať.

Návšteva kaderníčky

Tento krok je po lete jednou z nevyhnutností, ktorú svojim vlasom musíte dopriať. Čím skôr, tým lepšie. Končeky bývajú rozštiepené a akokoľvek vás rôzne vlasové produkty presviedčajú, zreparovať ich, aby boli opäť scelené, sa už nedá. Navyše sú suché a korienky ich už prirodzeným spôsobom nedokážu vyživovať. Ide o nezvratný jav, preto sa ich treba veľmi rýchlo zbaviť. Nezľaknite sa, keď vám kaderníčka ustrihne výrazne viac ako inokedy, po lete je to naozaj nutné. Vynahradia vám to evidentne oživené vlasy, ktoré sa pomaličky začnú vracať do svojej pôvodnej formy.

Zbohom vlasové spotrebiče

Veľmi prospešnú službu urobíte svojim zdevastovaným vlasom aj vtedy, keď na nejaký čas zabudnete na fény, žehličky, kulmy a podobné skrášľovače. Vlasy sa nimi upravujú prostredníctvom pôsobenia vysokej teploty, a to je teraz to posledné, čo potrebujú. Rozhodne ich preto týchto výdobytkov aspoň na čas ušetrite. Nechajte ich voľne vyschnúť a natočte ich na natáčky. Môžete si zaobstarať menšie na rozkošné kučierky, stredné na prirodzené vlny alebo tie najväčšie na dosiahnutie objemu. Takáto úprava je určite šetrnejšia, čím skrátite obdobie regenerácie letom vyčerpaných vlasov.

Embargo taktiež platí na rôzne extra silné tužidlá, laky, vosky, gély a iné tvarovacie a tužiace prostriedky. Tieto veci dajú vlasom skutočne zabrať a navyše po nich ani nepôsobia výnimočne prirodzene. Keď už fakt musíte, urobte výnimku a zakázané tvarovače použite ozaj len príležitostne. Zvoľte vždy ten najšetrnejší variant. Keď vlasy potrebujete rýchlo osušiť, urobte tak fénom nastaveným na stredne teplý vzduch.

Masky a zábaly

Nie je to nič povzbudivé, ale slnko vždy naruší proteínovú štruktúru vlasov a okradne ich o vlhkosť. Teraz je len na vás, aby ste im túto stratu veľmi rýchlo vynahradili. Čím suchšie tie vaše sú, tým viac vlhkosti im budete musieť v pravidelných intervaloch dávkovať. A verte, že v tomto smere nikdy nie je dosť. Zásobte sa preto regeneračnými šampónmi, maskami, balzamami a olejčekmi na končeky. Uvádzame zopár tipov ako postupovať:

* Vždy používajte šampón s obsahom látok, ktoré slúžia na regeneráciu poškodených vlasov
* Po umytí nechajte na vlasoch pôsobiť regeneračný balzam, a to minimálne desať minút
* Vlasy po zmytí netrite uterákom, ale ich nechajte chvíľu zabalené a voda nasiakne sama
* Vlhké vlasy nikdy nerozčesávajte, poškodili by ste ich ešte viac
* Na vlhké alebo aj suché vlasy použite olejček na končeky, zabráni ďalšiemu štiepeniu a dodá im potrebnú vlhkosť
* Raz do týždňa určite nevynechajte masku. Najlepšie je naplánovať si ju na víkend a nechať na vlasoch pôsobiť po celú noc. Zmiešajte 1 dl ricínového, kokosového, prípadne iného výživného oleja s jedným žĺtkom, dvomi polievkovými lyžicami medu a pár kvapkami citróna. Naneste na korienky a po celej dĺžke vlasov, zabaľte do plastovej čiapky a tenkého uteráka. Vlasy dostanú doslova reparačnú bombu.

Žite zdravo

Nielen pôsobenie zvonka, ale taktiež to, čo telu dodávame zvnútra, má výrazný vplyv na náš vzhľad. Preto by ste mali odľahčeniu podrobiť i vašu stravu a vlastne i celý životný štýl. Ak neustále fungujete na doraz, ste unavená a prežívate stres, verte, že v rovnakom stave bude aj vaša pokrývka hlavy. Snažte sa preto udržiavať svoj psychický stav na vyrovnanej úrovni, prospeje to nielen vlasom. Doprajte si dostatok oddychu a spánku.
Cigarety, alkohol, mastná a ťažká strava a podobné nezdravé pochutiny na kráse nepridávajú, to si buďte isté. A v našom rekonvalescenčnom procese by nemali mať žiadne miesto. Snažte sa preto konzumovať výlučne potraviny, ktoré sú zdravé a ľahké zároveň. Možno sa z toho v konečnom dôsledku budú tešiť i vaša pokožka a postava.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára