pondelok 5. septembra 2011

Ako vyčariť hollywoodsky úsmev


Kedysi sa ním mohli pochváliť len celebrity, dnes je dostupný takmer všetkým. Žiarivo biele zuby už nie sú doménou len bohatých a slávnych. Aké metódy teda existujú?

Klasické pasty – sú účinné?

Ťažko povedať. Ide o voľne dostupné pasty s označením „whitening“ alebo „bieliaci účinok“. V skutočnosti však len prinavracajú prirodzenú farbu vašich zubov. Pasta zuby postupne obrusuje a odstraňuje škvrny na nich, ale nedokáže zuby zosvetliť. Ak vám teda reklamy tvrdia opak, neverte im.
Cena: od 30 do 100 korún

Špeciálne pasty

Je to drahšia a účinnejšia alternatíva obyčajných bieliacich pást. Rozdiel je nielen v cene, ale aj v účinných látkach – tieto zvyčajne obsahujú karbamid peroxid, ktorý má bieliace účinky. Výsledný efekt pri správnom a pravidelnom používaní môže byť zosvetlenie až o jeden a pol odtieňa. Aj tu sa však obrňte trpezlivosťou – na výsledky si počkáte niekoľko mesiacov.
Cena: od 200 do 400

Bieliace gély

Predávajú sa ako sady, v ktorých nájdete bieliaci gél, aplikátory na nanášanie gélu a zubnú násadku alebo hmotu, ktorá kopíruje vaše zuby. U nás je známa napríklad Biela perla. Jej výhodou je použitie v pohodlí domova, no účinok nie je taký výrazný ako v prípade prúžkov. Gély sú najvhodnejšie pre zdravé, nepoškodené zuby, aby sa predišlo nerovnomernému vybieleniu.
Cena: od 200 do 600 korún

Prúžky

Zoženiete ich vo väčších drogériách, hypermarketoch a lekárňach. Bieliace prúžky na domáce použitie sú vhodné ak nehodláte zainvestovať do svojich zubov niekoľko tisíc korún a stačí vám vybielenie o niekoľko odtieňov. Zvyčajne sa predáva celá sada na jeden až dva týždne, na horné aj spodné zuby. Použitie prúžkov vám zaberie hodinu denne - ráno aj večer si ich aplikujete na pol hodinu. Výsledok – zosvetlenie o maximálne 5 odtieňov - by sa mal prejaviť už počas dvojtýždňového používania.
Cena: od 600 do 2.000 korún

Ambulantné bielenie

Je to najosvedčenejšia a najúčinnejšia cesta k žiarivému úsmevu, no zo všetkých spomenutých aj najdrahšia. O cene rozhoduje spôsob bielenia a výsledný efekt. Za hodinové sedenie a zosvetlenie až o deväť odtieňov preto zaplatíte niekoľko tisíc korún. Stomatológ vám na zuby nanesie špeciálny gél, ktorý v kombinácii s UV žiarením prinesie želaný efekt. Ďalším spôsobom je bielenie rozdelené do niekoľkých sedení. Zuby sú však po vybielení citlivé, preto k nim treba pristupovať šetrne.
Cena: od 4.000 vyššie

Ako dlho to vydrží?

V závislosti od spôsobu bielenia od niekoľkých týždňov po pár rokov. Biele zuby sa však nekamarátia s cigaretami, červeným vínom, čučoriedkami, zeleným čajom, kávou a potravinami, ktoré obsahujú veľa pigmentov. Na udržanie vybielených zubov je potrebné používanie pomocných prípravkov ako sú bieliace perá a zubné pasty.

Z receptára starých mám

Zdá sa vám, že po návrate z dovolenky máte belšie zuby? Nejde len o optický klam – kontrast zubov a pokožky. Pri plávaní či šnorchlovaní vaše zuby prichádzajú do kontaktu so slanou vodu, ktorá pomáha zuby bieliť. Naše staré mamy si pomáhali aj soľou, citrónovou šťavou a sódou bikarbónou. Tieto triky sú však poškodzujú sklovinu, a preto vám ich žiaden zubný lekár neodporučí.
wanda. atlas.sk

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára